DONATORSKI KONCERT U ZABREŽJU ZA NASTAVAK IZGRADNJE CRKVE

U okviru manifestacije „Obrenovačko leto“ na igralištu FK“Zabrežje“ organizovan je humanitarni program za prikupljanje sredstava za nastavak izgradnje crkve Prepodobne mati Anastasije Srpske u Zabrežju. Učešće u kulturno umetničkom programu uzeli su mnogobrojni obrenovački umetnici, a okupljeni meštani i gosti svojim prilozima pomogli su da se radovi na izgradnji hrama što pre završe.

Sveštenik Tomislav Alimpić zahvalio se prisutnima i naglasio da bogatstvo, lepota i vrednost ovog hrama ostaje budućim generacijama.

Glumac Ognjen Drenjanin u svom izlaganju podsetio je prisutne na život Prepodobne majke Anastasije, majke Svetog Save.

Prepodobna Anastasija, majka Svetog Save, rođena je 1125. godine. Po rođenju dobila je ime Ana, a Anastasija je monaško ime koje je dobila u poznim godinama života.

Kao mlada, Ana se udala za velikog srpskog župana Stefana Nemanju. U ranim godinama braka dobili su Vukana i Stefana, a kada je imala skoro 50 godina, na svet je donela Rastka, odnosno Svetog Savu. Pored sinova, imali su i ćerke Jefimiju, Elenu i još jednu ćerku čije ime istorija nije zabeležila.

Ana se, kada je imala 71. godinu, zamonašila i povukla u manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji.

Umrla je 22. juna 1200. godine, a sahranjena je u priprati manastira Studenice, gde njene mošti počivaju i danas.

Mnogobrojni obrenovački umetnici, pevači, kulturno umetnička društva, glumci, članovi baletskih grupa odazvali su se na poziv Gradske opštine Obrenovac i svojim učešćem dali doprinos izgradnji hrama.

Iz mesne zajednice Zabrežje poručuju da će se potruditi da u budućnosti organizuju više ovakvih manifestacija, ne samo donatorskih, već manifestacije koje bi nastavile nekadašnju tradiciju Zabrežja kada su se ljudi više okupljali i više družili na raznoraznim manifestacijama.

Novi hram gradi se već 5 godina i sama izgradnja hrama je od velikog značaja jer se kroz njega čuva nacionalni identitet i nastavlja se stopama porodice Nemanjića, kojoj pripada i mati Anastasija. 

Izvor:lokalnenovine.rs

Foto:lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *