EKO KAMPOVI – OBRENOVAČKI OSNOVCI OBIŠLI PEĆINU „RISOVAČA“

Deca iz osnovnih škola sa teritorije opštine Obrenovac, u okviru programa ”Eko kampovi”, imaju priliku da besplatno borave na najposećenijim planinama u objektima „Centra dečjih letovališta“ na Tari, Divčibarama, Bukulji, Goču i Rudniku. Decu koja su otputovala na sedmodnevnu besplatnu rekreativnu nastavu na Bukulji, posetili su predstavnici Gradske opštine Obrenovac.

Deca tokom svog sedmodnevnog boravka kvalitetno provode vreme, imaju ekološke radionice, ekološke kvizove, upoznaju se sa okolinom, geografskim područjem i uživaju u svim blagodetima kako čistog planinskog vazduha, tako i samog smeštaja u odmaralištima. Mališani koji borave na Bukulji imali su priliku da se upoznaju sa prirodnim lokalitetima ovoga kraja u obilasku pećine Risovača.

Direktor Centra dečijih letovališta Ivan Jegorović naglasio je da su u poslednjem periodu, sadržaji Centra uveliko modifikovani, te da je edukativna komponenta svih programa od izuzetnog značaja.

Direktor Javnog preduzeća Sportsko-kulturni centar ”Obrenovac” Dušan Mitrović istako je da su deca veoma zadovoljna uslovima, u objektima u kojima borave.

„Pored ”Eko kampova”, koji podrazumevaju besplatan boravak na planinama, poznat je program koji deci iz Obrenovca nudi besplatno bavljenje sportom. Takođe, mladi iz Obrenovca mogu pohađati besplatne letnje i zimske radinoce, ali i besplatne IT kurseve. Naime, u fokusu nam je stvaranje uslova za usavršavanje mladih ljudi, čime ćemo se i nadalje baviti.“ rekao je načelnik odeljenja za informisanje i brigu o mladima, Boris Bogdanovski.

Pećina Risovača je jedina pećina za koju je utvrđeno da su je nastanjivali praistorijski ljudi. Risovača kod Arandjelovca otkriva svoje tajne brojnim posetiocima.

U njoj su pronađeni fosilni ostaci životinja, koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele u stepama današnjeg brda Risovača. Urađene su i rekonstrukcije pračoveka – praistorijskog lovca neandertalca u prirodnoj veličini, a naučnici veruju da su u pećini Risovača, uporedo sa ovom vrstom, živeli i homo sapiensi.

Risovača je 2009. godine dobila dekorativno osvetljenje, a za edukaciju najmlađih gostiju u njoj je postavljen aparat za kalcifikaciju koji pokazuje kako se stvaraju pećinski ukrasi, stalaktiti i stalagmiti, jer ova pećina ne obiluje tim ukrasima i ima ih samo ponegde.

Program „Eko kampovi“  je jedinstven u Srbiji, a uspešno se realizuje već jedanaest godina zaredom i veoma je značajan za pravilan razvoj mališana. Opština Obrenovac prepoznaje interes dece u zdravstvenom smislu ali i u ekološkom i socijalnom smislu gde se deca razvijaju učeći o prirodi uživajući u prirodi.

„Program ”Eko kampovi” koji Gradska opština Obrenovac sprovodi godinama unazad ima za cilj da deca posete najlepše planine Srbije, ali najvažniji cilj ovog programa je da se uspostave jednaki uslovi za sve, odnosno da sva deca dobiju jednako pravo da borave na planinama Srbije o trošku Gradske opštine Obrenovac. Naše generacije nisu imale ovakve uslove, nije bilo besplatnih zimovanja, te iz tog razloga spovodimo ovakve projekte. Ovi programi omogući će roditeljima da novac koji su ranije odvajali za rekreativne nastave, preusmere na neke druge važne aktivnosti vezane za odrastanje njihove dece.“ – rekao je predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miloš Stanojević i naglasio da je briga o mladima jedan od vodećih prioriteta Gradske opštine Obrenovac.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *