IZGRADNJA TRŽNOG CENTRA U BARIČU

U mesnoj zajednici Barič u toku su pripremni radovi na izgradnji novog tržnog centra koji će, prema rečima nadležnih, krasiti centar Bariča za godinu dana. Vrednost ove investicije je oko 160 miliona dinara, a finansijer je Gradska opština Obrenovac.

„Projekat je urađen, građevinska dozvola je dobijena, u toku je tender za izvođača radova i vrlo brzo ćemo imati gradilište ovde iza nas. Ja volim da kažem da će ovaj tržni centar biti iz dva dela. U prvom delu ćemo konačno kao Barič, dobiti kancelariju mesne zajednice, novu i modernu, gde će moći stanovnici Bariča da dođu i da rešavaju svoje probleme. Takođe, postojaće prostor u kom će naši sportski klubovi moći da treniraju, gde će sva deca iz Bariča moći da treniraju. Takođe KUD „Pva Iskra“ Barič koji je deo tradicije Bariča, kad nešto postoji više od 50 godina to je izuzetno retko i vredno, oni će moći tu svoje probe da vrše, sva udruženja građana, sva kulturna pitanja, književne večeri, sve one potrebe koje građani budu imali moći će ovde da se ostvare.“ – rekao je Predrag Jovanović, član Veća GO Obrenovac.

Jovanović je naglasio da će drugi deo tržnog centra u Bariču biti komercijalni sa jedanaest lokala koji će biti na raspolaganju preduzetnicima, a prvi najveći lokal je projektovan da bude banka.

„Ono što će nama biti cilj, to je da dovedemo srpsku, domaću jaku banku, poput Poštanske štedionice. Najveći broj penzionera prima penziju preko Poštanske štedionice, ostvaruje svoja prava. Minimum dva bankomata će biti i to je nešto što će im u svakom slučaju popraviti kvalitet života, da ne moraju za svaku sitnicu da odlaze za Obrenovac.“ – rekao je Jovanović.

Predsednik GO Obrenovac, Miloš Stanojević, rekao je da je se čeka samo završetak tendera i dobijanje izvođača koji će moći da krene u samu realizaciju ovog tržnog centra.

„Ono što je usporavalo realizaciju samog ovog objekta jesu pravno imovinski odnosi i naravno to smo uspeli da rešimo. Veoma važan centar ne samo za Barič, već i za Malu Moštanicu, Jasenak, koji gravitiraju jednim delom ka Bariču. Uz novi vrtić „Kolibri“ i kanalizaciju, čija je izgradnja počela, projekat izgradnje tržnog centra znači novi lepši izgled Bariča, znači prostor za banku, kancelariju i salu mesne zajednice, prodavnicu, kao i lokale raznih namena. Radovi na izgradnji počinju po završetku tendera i dobijanju izvođača. Obrenovac i Barič ne smeju da stanu.“ – naglasio je predsednik GO Obrenovac, Miloš Stanojević.

U predloženom urbanističkom projektu izgradnja poslovnog objekta podrazumeva rekonstrukciju, dogradnju i nadgradnju postojećeg poslovnog objekta uz proširenje gabarita novoplanirane dogradnje objekta.

Površina novog centra se prostire na dve parcele koje skupa imaju 802 m2. Trenutno se na njima nalazi više objekata kao i montažni objekti koji su, svi osim jednog, predviđeni za rušenje.

Projektom je planiran ugaoni objekat, orijentisan ka ulici Obrenovački put i ka ulici Barička reka.

Objekat je planiran kao jedinstvena celina, spratnosti Po+P+1, sa kosim jednovodnim krovom. Ukupna realna GBRP iznosi 1.073 m2, od čega je nadzemno 787 m2 i podzemno 285 m2 površine.

U objektu je projektovano ukupno 11 lokala, u prizemlju i na spratu objekta. U podrumu objekta projektovane su 2 ostave.

Novoprojektovanim lokalima u prizemlju objekta ostvaren je direktan pristup sa uređenih pešačkih površina. Svaki lokal ima zaseban ulaz. Lokalima na spratu objekta pristupa se preko pasaža sa centralnim zajedničkim stepeništem i zajedničkom komunikacijom preko terase. Kolski pristup parceli i parking prostoru uz objekat projektovan je preko upuštenog ivičnjaka i ojačanog trotoara.

„Skupština Grada Beograda je investitor za potrebe Gradske opštine Obrenovac i to je velika vest za Barič, za koji se borimo da bude u suštini mali grad u Obrenovcu. Ovaj objekat predstavlja simbol države i naš cilj je da sve mesne zajednice dobiju ili novi objekat, kao što je ovaj, i kao što je onaj u Vukićevici novoizgrađeni ili da se obnove u potpunosti stari, kao što se sad radi obnova doma u Baljevcu, kao što se radi obnova doma na Ušću.“ – rekao je Miroslav Čučković, gradski menadžer.

U Bariču je, pored izgradnje tržnog centra u toku realizacija još dva velika projekta, jedan je izgradnja vrtića „Kolibri“ koji je u završnoj fazi, a drugi, koji je takođe u toku, je izgradnja kanalizacione mreže.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

One thought on “IZGRADNJA TRŽNOG CENTRA U BARIČU

  1. Bravo.. Prvo isključenje sa autoputa Miloš Veliki za šire područje Beograda je u Bariču… Dobro znamo da se uvek pamte prvi utisci… Učinimo sve da Barič postane impresivni utisak svima koji prvi put dolaze u Beograd… A TAKO MALO ZA GRAD BELGRAD MNOCO ĆEZNAČITI ZA BARIČ…. HVALA…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *