IZLOŽBA „MATI ANA ADŽIĆ: DUHOVNO ČEDO VLADIKE NIKOLAJA VELIMIROVIĆA“ U SKC OBRENOVAC

U ponedeljak, 04.decembra 2023. godine od 19 časova svečano će biti otvorena izložba „Mati Ana Adžić: duhovno čedo vladike Nikolaja Velimirovića“, autorki Mirjane Mokrovčak Glišović i Vesne Ćurčić. Program će upriličiti crkveni hor „Joakim i Ana“ iz Obrenovca. Izložba će biti otvorena do 15. decembra 2023. godine.

Mati Ana – svetovno Nadežda Adžić  (igumanija Manastira Vraćevšnica od  1949.  do 1975.) bila je ćerka Sretena Adžića, jednog najpoznatijih srpskih pedagoga, osnivača Muške učiteljske škole u Jagodini. Rođena je u Beogradu 1900. godine gde je završila Školu za primenu dekorativne umetnosti koju je osnovala Gita Predić Nušić, radila kao nastavnica Zanatske škole doma učenica, organizovala rad sa napuštenom decom u Društvu majke Jevrosime. Svojim delom, kao upravnica dečijih hranilišta koje je osnivao vladika Nikolaj Velimirović u Beogradu, Bitolju, Trsteniku, kao igumanija Manastira Vraćevšnice, učešćem u rusko-srpskom kružoku, dobrotvornim radom, ali i savetima koje je svakodnevno delila i zapisivala, igumanija Ana je ostavila neizbrisiv trag kako u mirjanskom životu, tako i u ženskom  monaštvu.

Autori ove izložbe su Mirjana Mokrovčak Glišović, viši bibliotekar i Vesna Ćurčić, viši muzejski edukator Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, a  realizovana uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa žičkog G. Gospodina dr Justina, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *