KZM OBRENOVAC – ODRŽANA TRIBINA „DIGITALNO NASILJE – NISI SAM“

U prostorijama Kancelarije za mlade Gradske opštine Obrenovac održana je tribina na temu digitalnog nasilja. Tribinu ”Digitalno nasilje” za obrenovačke srednjoškolce organizovale su Knacelarija za mlade opštine Obrenovac i Kancelarija za mlade grada Valjeva.

„Kancelarija za mlade opštine Obrenovac ima izuzetnu saradnju sa Gimnazijom iz Obrenovca, takođe jednako dobru saradnju imamo i sa Tehničkom i Poljoprivredno hemijskom školom, što i jeste jedan od naših ciljeva. Naime, Kancelarija za mlade opštine Obrenovac naglasak stavlja na kontinuiranu saradnju sa mladima iz svih škola sa teritorije naše opštine. Budući da smo svesni značaja govora na ove i slične teme, trudićemo se da kroz rad Saveta za mlade i Kancelarije za mlade, ovakve tribine i razgovori na ove teme budu dostupni mladima.“ – rekao je načelnik Odeljenja za informisanje i brigu o mladima, Boris Bogdanovski.

Internet pruža beskrajne mogućnosti i pravi je izazov usmeriti mlade da što bolje koriste vreme provedeno na Internetu, a da potencijalne rizike svedu na minimum. Digtalno nasilje može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima. To je ponašanje koje se ponavlja i koje ima za cilj da uplaši, naljuti ili osramoti osobe koje su napadnute.

Kampanja pod nazivom „Nisi sam!“, započeta je u aprilu 2022. godine organizovanjem tribine u Centru za kulturu Valjevo.

 Ivana Petarić je pokrenula kampanju o digitalnom nasilju čiji je cilj otkrivanje mladih koji trpe internet nasilje. Kako se mladi najlakše i najpre povere svojim vršnjacima ili nekome ko im je na neki način blizak, nekome ko je prošao istu agoniju suočivši se sa internet nasiljem, nego nekom stručnom licu (psihologu, pedagogu, a praksa je pokazala najkasnije roditeljima) Ivana je rešila da svoje iskustvo podeli sa mladima i ukaže im na važnost činjenice da u tome NISU SAMI.

Držeći predavanja na ovu temu po srednjim školama širom Srbije, u saradnji sa drugim Kancelarijama za mlade, mladima se daju odgovori na pitanja kako prepoznati nasilje na internetu, kako se suočiti sa tom činjenicom, kako rešiti taj problem, prevazići ga i pobediti sam sebe.

„Putem ovih radionica, srednjoškolci će se upoznati sa pojmom žrtve nasilja. Pripremili smo video sadržaj o žrtvama nasilja, kao i edukaciju o tome šta je internet i šta isti donosi savremenom društvu.“ – rekla je Ivana Petarić iz Kancelarije za mlade grada Valjeva.

Digitalno nasilje se još može nazvati i sajber nasilje, internet nasilje, elektronsko nasilje ili sajberbuling, i može se ispoljiti na više načina.

Najčešći obllici nasilja na internetu su: pretnje, vređanje na bilo kojoj osnovi, ucene, zloupotreba ličnih podataka,lažni profili,govor mržnje,seksualno zlostavljanje putem interneta, uznemiravanje telefonom, kao i mnoge druge internet prevare.

Obrenovački srednjoškolci, zahvaljujući Kancelariji za mlade, imali su priliku da nauče šta je digitalno nasilje, kako se zaštititi i kome se obratiti u slučaju digitalnog nasilja, ali i da iznesu svoje stavove na ovu temu i govore o nekom primeru nasilja iz svog okruženja, a sve to u okviru izbornog predmeta „Jezik, mediji i kultura“.

Cilj ove kampanje jeste smanjenje nasilja, sprečavanje maloletničkog suicida i širenje svesti o zloupotrebi interneta u moderno doba.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *