„MILIVOJEV ŠEŠIR“ GLUMCU IZ OBRENOVCA

 Završene su 20. Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir” u Požarevcu. Za najboljeg glumca festivala proglašen je Aleksandar Tadić koji je tumačio lik Save odžačara u predstavi „Klaustrofobična komedija” Poetskog teatra iz Obrenovca, u režiji Duška Aškovića. Njemu je pripala glavna nagrada „Milivojev šešir”, a Tadić je ujedno i prvi glumac koji je za dve decenije trajanja festivala dva puta osvojio ovu prestižnu nagradu.

Žiri, koji je ove godine radio u sastavu; Božidar Boba Đurović, reditelj, Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji, ocenio je da je amaterski teatar u prošlosti bio, a donekle i ostao kolevka iz koje su se stasali naši najpoznatiji glumci i reditelji, te da su glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir”  jedan od najuglednijih pozorišnih i amaterskih festivala u Srbiji i regionu. Predstave i posvećeni glumački ansambli su ih, kako navode, ohrabrili činjenicom da uprkos ovim smutnim, tranzicionim vremenima postoje mladi a i stariji amaterski glumci posvećeni pozorišnoj umetnosti sa idejom da nas, ne samo zabave nego i ozbiljno opomenu na goruće društvene probleme.

U tom smislu naročito se izdvojila ,,Klaustrofobična komedija” Dušana Kovačevića, koja je duboko utemeljena u savremenoj društvenoj zbilji. U misaonoj i odličnoj rediteljskoj postavci, koju između ostalog čine gotovo ujednačena glumačka ostvarenja, posebno se selektivnim, maštovitim i preciznim glumačkim sredstvima istakao Aleksandar Tadić. On je izuzetnom glumačkom uverljivošću osmislio i dočarao slojevitu i veoma zahtevnu ulogu Save odžačara, zbog čega je žiri jednoglasno odlučio da ga ovenča glavnom nagradom festivala, navedeno je u obrazloženju.

U takmičarskom delu odigrano je šest predstava koje je odabrao ovogodišnji selektor Aleksander Bako, reditelj i glumac iz Stare Pazove. Po propozicijama žiri je svake večeri replikom Milivojevog štapa nagrađivao najboljeg glumca ili glumicu, a svi dobitnici bili su kandidati za glavnu nagradu – „Milivojev šešir”, čime pobednik na kraju kompletira nagradu za najboljeg glumca festivala. Osim Aleksandra Tadića u konkurenciji su bili: Valentino Oljača iz požarevačkog pozorišta, Alisa Oravec, glumica ansambla iz Pančeva, Stefan Vuković iz kragujevačkog pozorišta, Aleksandra Radivoj, članica pozorišta „Đorđe Damjanov Đeška” iz Jaše Tomića i Bojan Miloradović iz gradskog pozorišta Jagodina.

Izvor: Politika

Foto: O.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *