NAGRADE NAJBOLJIMA NA KONKURSU „PRIJATELJ JE ZVEZDA SJAJNA“

U okviru projekta “Učimo svi zajedno” koji realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF u Srbiji, uz podršku Delegacije Evropske unije, a koji ima za cilj da podstakne i doprinese daljem unapređenju inkluzivnog obrazovanja u Srbiji, u novoj zgradi biblioteke “Vlada Aksentijević” otvorena je izložba dečijih likovnih radova po konkursu koji je sprovela OŠ “Ljubomir Aćimović”, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

OŠ „Ljubomir Aćimović“ raspisala je konkurs na temu “Prijatelj je zvezda sjajna”, a osamnaest najboljih radova je nagrađeno i izloženo u holu nove zgrade gradske biblioteke.

„Cilj projekta jeste da osvestimo da svi imamo potpuno ista prava, prava na obrazovanje, kulturu i da to obrazovanje razvija osećaj kod dece da treba da posećuju kulturne manifestacije.“ – rekla je Mirjana Rakić, direktorka Osnovne škole ”Ljubomir Aćimović“.

Projekat Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška ima cilj da unapredi jednak pristup i kvalitet preduniverzitetskog obrazovanja za decu iz osetljivih grupa. Projekat se fokusira na povećanje broja dece sa smetnjama u razvoju koja su upisana u redovni sistem obrazovanja I istovremeno smanjenje broja dece sa smetnjama u razvoju koja se obrazuju u specijalnim obrazovnim ustanovama. Ovo će se postići poboljšanjem kvaliteta učenja i povećanjem resursa i dodatne podrške deci i nastavnicima u redovnim školama kroz izgradnju povoljnog, podsticajnog i podržavajućeg okruženja za učenje. Intervencije, kako u redovnim, tako i u specijalnim školama, biće usmerene na izgradnju kapaciteta nastavnika i stručnih saradnika. Biće unapređeni i kapaciteti lokalnih zajednica i interesornih komisija da pružaju dobro osmišljenu, odgovarajuću i po meri deteta osmisljenu dodatnu podršku za svako dete kone je potrebna dodatna podrška. Očekuje se da će projekat direktno uticati na dalji razvoj i jačanje institucionalnog, zakonskog i strateškog okvira za sprovođenje, praćenje i koordinaciju inkluzivnog obrazovanja u Srbiji, što će koristiti svim obrazovnim institucijama i deci tokom preduniverzitetskog obrazovanja. Kroz intervenciju će se sprovesti višeslojni pristup za ubrzanje napretka u oblasti inkluzivnog obrazovanja sa sveobuhvatnim ciljem da se obezbedi jednak pristup obrazovanju za svu decu, uključujući i decu sa smetnjama u razvoju. Očekuje se da će oko 10% škola i više od 5.000 stručnjaka imati koristi od projektnih aktivnosti za jačanje kapaciteta i pružanje novih usluga podrške, što će direktno uticati na obrazovanje većine dece, posebno one kojima je potrebna dodatna podrška u obrazovanju. 

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *