NEMANJA RADOIČIĆ IZ RATARA KANDIDAT ZA IZBOR „NAJDOMAĆIN SRBIJE 2023“

Nemanja Radoičić iz Ratara jedan je od kandidata za ovogodišnji izbor za „Najdomaćin Srbije 2023“.

Projekat „Najdomaćin 2023“ podržan je od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a ima partnera u Blicu, koji će predstaviti finaliste kroz serijal tekstova i ukazati na važnost poljoprivrede u našoj zemlji.

Porodica Nemanje Radoičića (31) iz sela Ratari kod Obrenovca gaji 82 goveda. Njihova porodica je u selu od samog osnivanja i godinama su zajedno radili na razvoju svog domaćinstva.

„Moja porodica generacijama drži stoku. Kada smo bili mali brata i menesu odgajali otac, baka i deka. Danas smo brat i ja sa ocem nastavili tradiciju i zajedno radimo. Počeli smo sa četiri junice i danas imamo svoje stado“, priča za „Blic“ Radoičić.

Kaže da je za takav uspeh bilo potrebno uložiti i novac i vreme i da je rad na farmi goveda posao koji ne zna za radno vreme.

„Radni dan nam počinje oko četiri ujutru i to je tek prva tura. Kada se namiri stoka uvek ima nešto što je ostalo da se završi na njivi, doradi u dvorištu i popravi oko kuće. Sećam se da nam je profesor rekao u školi da postoje dva najteža posla, jedan je ispod zemlje i to je rudarstvo, a drugi je iznad zemlje i to je mlečno govedarstvo“, objašnjava mladi poljoprivrednik.

Da bi se u tom teškom poslu uspelo pored zalaganja potrebno je znanje, ali i ljubav.

„Čovek mora da bude spreman da uloži u kvalitet kako bi mu se taj kvalitet vratio. Uvek gledamo kako nešto da unapredimo i onda se nađeš u situaciji da konstantno ulažeš. Sve to ima smisla, jer si na kraju dana svoj na svome. A da treba ljubavi, treba. Na selu ostaju ljudi koji selo vole“, kaže Radoičić.

Prethodni period nije bio lak za njihovo gazdinstvo i u jednom trenutku se činilo da će teško sačuvati proizvodnju mleka, ali su se ipak odlučili da ne odustanu jer su uspeli da započnu saradnju sa kompanijom Imlek i nastave da plasiraju svoje mleko na tržištu.

Izbor za najbolje poljoprivrednike zemlje predstavlja priliku za domaćine da dobiju zasluženo priznanje i nagrade za svoj trud i rad. U ukupnom nagradnom fondu je čak 7.000.000 dinara, a glavna nagrada za „Najdomaćin Srbije“ iznosi 2.000.000 dinara! Pored toga, biće dodeljeno i 10 nagrada za pobednike u svakoj od pet kategorija, po 2 nagrade za najbolje poljoprivrednike u svakoj kategoriji, svaka u iznosu od 500.000 dinara. Ove kategorije obuhvataju stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organsku proizvodnju.

Izvor:Blic

Foto:ANADOLU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *