OBAVEŠTENJE ZA GRAĐANE O UVIDU U BIRAČKI SPISAK

Obaveštavamo građane da je uprava Gradske opštine Obrenovac izložila deo biračkog spiska za područje Gradske opštine Obrenovac i poziva građane koji imaju prebivalište na teritoriji Gradske opštine obrenovac da mogu izvršiti uvid u birački spisak i podneti zahtev za upis ili brisanje iz biračkog spiska, izmenu, dopunu ili ispravku podataka u biračkom spisku, u zgradi uprave Gradske opštine Obrenovac u kancelariji br. 50, svakog radnog dana u vremenu od 08,00 do 16,30 časova i subotom od 09,00 do 12,00 časova, najkasnije 15 dana pre dana izbora, tj. do 01. decembra 2023. godine do 24,00 časa kada Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao organ nadležan za vođenje jedinstvenog biračkog spiska donosi rešenje o zaključenju biračkog spiska.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak. Uvid se ostvaruje na osnovu zahteva birača.
Pozivaju se i maloletna lica koja stiču biračko pravo najkasnije na dan izbora (17.12.2023. godine) da mogu izvršiti uvid u deo biračkog spiska, u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku neke činjenice, uz prilaganje potrebnih dokaza.

Uvid u jedinstveni birački spisak, može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave https://upit.birackispisak.gov.rs/ unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno broju pasoša.

Obaveštavaju se građani da rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku donosi Uprava gradske opštine Obrenovac do zaključenja biračkog spiska, odnosno do 01. decembra 2023. godine do 24,00 časa, a od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa pre dana određenog za održavanje izbora, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Nakon zaključenja biračkog spiska Ministarstvo vrši sve promene u biračkom spisku (upis, brisanje, izmene i dopune ili ispravke) na način i po postupku utvrđenom zakonom. Po podnetom zahtevu Ministarstvo dostavlja rešenje odmah, a najkasnije u roku od 24 časa od prijema urednog zahteva zaključno sa 13.12.2023. godine u 24,00 sata, (72 časa pre dana određenog za održavanje izbora).

Obaveštavaju se građani da Upravi gradske opštine Obrenovac, najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, odnosno najkasnije do 25.11.2023. godine, do 24,00 časova mogu podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji – na teritoriji gradske opštine Obrenovac (izabrano mesto glasanja). Uz zahtev birač podnosi dokaz o mestu boravka u zemlji, odnosno u Obrenovcu.

Obaveštavaju se građani da se zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati u inostranstvu podnosi najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, odnosno najkasnije do 25.11.2023. godine, do 24,00 sata preko diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Srbije. Ovaj podatak u birački spisak upisuje opštinska uprava po mestu poslednjeg prebivališta birača u zemlji pre odlaska u inostranstvo, odnosno prema poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Radi uvida u birački spisak i podnošenja zahteva za promene u biračkom spisku sa sobom obavezno poneti ličnu kartu, a po potrebi i druge dokaze.

Izvor: GO Obrenovac

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *