OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA OBRENOVCA U PRVOM SVETSKOM RATU

 Danas se navršava 105 godine od kako je Obrenovac oslobođen u Prvom svetskom ratu. Povodom godišnjice oslobođenja Obrenovca položeni su venci na spomenik nosiocima Karađorđeve zvezde sa mačevima. Vence na spomenik u centru grada položili su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. ”Živojin Mišić” i porodice ratnika.

„Na današnji dan Obrenovcu je doneta sloboda, pre svega nakon dugog marša preko cele Srbije, Prokletija, Albanije do Krfa i Grčke gde su naši preci tražili mesto na kome će moći da se okrepe, uzdignu i da krenu u borbu za Srbiju. Ono što je činjenica je da i danas posle 105 godina Srbija mora da brani svoju neutralnost, svoju državu kako bi mogli da nastavimo putem slobode koju su nam zacrtali naši preci. To možemo učiniti jedino ako budemo složni i saborni oko Srbije i srpstva, a najvažnije je da sačuvamo neutralnost, kako bi izbegli stradanja čiji smo bili svedoci u prethodnih sto godina – rekao je Miloš Stanojević, predsednik GO Obrenovac.

Obrenovac je prvi pao pod okupaciju Austrougarske koja je trajala sve do 31. oktobra 1918. godine. ”Bilo jednom jedno divno pokolenje” je epitaf na spomeniku u centru grada posvećen odlikovanim ratnicima, ali i svima koji su dali svoj život za oslobođenje Obrenovca.

„Činjenica je da se na ovakvim manifestacijama okupljaju stariji ljudi, a ono što ću ja lično tražiti od direktora srednjih škola jeste da se naše škole dodatno uključe kada su u pitanju obeležavanja ovakvih datuma. Mladi su ti koji će ostati i koji će čuvati Srbiju u budućnosti, a ono što smo prvi put učinili ove godine jeste da smo 50 mladih poveli na Krf gde su lično mogli da se uvere u našu istoriju i da lično dobiju informacije o Srbiji i srpskoj vojsci iz tog perioda. Moj apel srednjim školama je da kada pripremaju maturske eksurzije da imaju u vidu te destinacije koje su bitne za srpsku istoriju.“ – naglasio je Stanojević.

Izvor:lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *