OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA OBRENOVCA

Danas je svečanim polaganjem venaca na spomenik palim borcima za vreme Drugog svetskog rata svečano obeležena 79 godina od oslobođenja Obrenovca. Svečanom programu i polaganju venaca prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, predstavnici SUBNOR-a, Udruženja boraca, penzionera, ratnih vojnih invalida, ratnika i potomaka i građani.

14. oktobar je dan kada su 1944. godine jedinice Narodno oslobodilačke vojske ušle u Obrenovac i proterale nemačku vojsku iz opštine prema Beogradu i Sremu. Na današnji dan su u sklopu borbi za oslobađanje Beograda partizani protutnjali kroz Obrenovac i uspeli da primoraju deo Nemačkih snaga da se preko Save povuku u Srem.

Šestog oktobra 1944.godine, vrhovni komandant Josip Broz Tito naredio je 1.armijskoj grupi da se pripremi za operaciju radi oslobođenja Beograda… -“Preduzeti mere za likvidaciju Obrenovca“, stajalo je u telegramu poslatom iz Krajove… Na osnovu dobijenih obaveštajnih izveštaja u Obrenovcu se nalazilo oko 3500 Hitlerovih vojnika i oficira sa baterijom topova, 2 tenka i nekoliko oklopnih automobila… U tačno određeno vreme 14.oktobra partizanske jedinice su prešle u napad i u snažnom jurišu probile odbrambene položaje pred našim gradom. Delovi 16. i 36.divizije, prodrle su u Obrenovac i počele su ulične borbe.

Okupljenim građanima obratio se predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miloš Stanojević.

„Sedamdeset deveta godina od oslobođenja Obrenovca i mi živimo slobodu upravo koju su nam borci za slobodu Obrenovca i slobodu Srbije tada podarili. Već sledeće godine biće 80 godina kako je ovuda prošla vojska hrabrih junaka koji su proterali okupatora i koji su nam podarili nastavak borbe za oporavak i podizanje zemlje, za gradnju novih škola, novih puteva, kanalizacionih mreža, vodovodnih mreža i svega onoga što nam je porebno kako bi danas mogli da imamo sve potrebne uslove za savremen život. Hrabro su se borili, krvavom borbom, za slobodu koju moramo da čuvamo zbog budućih generacija koje dolaze. Činjenica je da i u Evropi i van Evrope imamo ratne sukobe koji su posledica nerealnih ili bolesnih želja pojedinih svetskih sila. Ono što je naš cilj i naš zadatak je da pratimo politiku Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije, a to je vojna neutralnost i da čuvamo slobodu i nastavimo borbu za razvoj naše Srbije i našeg Obrenovca.“ – rekao je Miloš Stanojević.

U sklopu obeležavanja 79 godina od oslobođenja Obrenovca predstavnici Gradske opštine Obrenovac položili su vence i u spomen parku u Grabovcu u čast meštanima koji su streljani u znak odmazde 1941. godine. Na današnji dan pre 79 godina fašisti su streljali 100 meštana Grabovca.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *