OBELEŽEN POČETAK IZGRADNJE REGIONALNE DEPONIJE „KALENIĆ“ KOD UBA

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je danas ceremoniji obeležavanja početka gradnje regionalne sanitarne deponije „Kalenić“ na Ubu.

Događaju su prisustvovali i ministarka za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović, predsednik opštine Ub Darko Glišić, predsednik Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević. direktor Javnog komunalnog preduzeće Obrenovac Milan Marošanin i direktor Eko Tamnava Zoran Petrović.

Krajem juna u Ministarstvu zaštite životne sredine potpisan je ugovor sa izvođačem radova o izgradnji regionalne sanitarne deponije u Kaleniću, gde će godišnje biti zbrinuto oko 230.000 tona đubreta sa teritorije 15 gradova i opština: Valjeva, Uba, Obrenovca, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Koceljeve, Vladimiraca, Barajeva, Lazarevca, Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika i Loznice.

Izgradnja jednog od najvećih ekoloških projekata u Srbiji, kojim se sistemski rešava problem upravljanja otpadom u 15 lokalnih samouprava, počela je sredinom septembra, a mesec dana pre toga izvođač radova je uveden u posao.

Očekuje se da će postrojenje biti stavljeno u funkciju u drugoj polovini 2025. godine.

Procenjena vrednost investicije je oko 31,5 miliona evra, od čega najveći deo finansira Evropska banka za obnovu i razvoj.

Paralelno sa izgradnjom Regionalnog centra, radiće se i sanacija postojećih deponija u lokalnim samoupravama koje su uključene u projekat, kao i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima, kontejnerima i posudama, izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer stanica.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je izgradnja regionalne sanitarne deponije “Kalenić“ kod Uba jedan od velikih i kompleksnih projekata u oblasti zaštite zemljišta, ali i da je u budžetu za narednu godinu izdvojeno 10 puta više sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Premijerka je istakla da je Vlada kao jedan od osnovnih prioriteta u aktuelnom mandatu postavila zaštitu i unapređenje životne sredine. U oblasti zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha, rekla je premijerka, postoji najveći izazov, jer termoelektrane u Srbiji koriste lignit koji je ugalj najlošijeg kvaliteta, ali da je u poslednjih osam godina u oblast zaštite i kvaliteta vazduha uloženo 1,4 milijarde evra.

„Pre svega kroz postrojenja za odsumporavanje termoelektrana, nešto preko 600 miliona evra, a takođe i projekte energetske efikasnosti i sanacije u preko 9.000 domaćinstava i javnih ustanova. Zatim kroz projekte gašenja kotlarnica i zamene energenata gasifikacijom. Što se tiče zaštite voda, radi se na postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Imamo definisane projekte u vrednosti od 3,5 milijardi evra, samo u unapređenje kvaliteta vode i zaštitu naših voda i rečnih tokova, kroz izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja“, rekla je Ana Brnabić.

Kada je reč o zaštiti zemlje, ističe da se radi na poboljšanju upravljanja otpadom i za te projekte je izdvojeno oko 150 miliona evra kredita od EBRD i Francuske agencije za razvoj. „Ovo je jedan od šest takvih centara ali do 2030. godine imamo definisane projekte vredne milijardu i 200 miliona evra samo u oblasti upravljanja čvrstim otpadom“, rekla je premijerka.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac naglasio je da je ovo pored Treće magistrale i samog projekta „Čista Srbija“, odsumporavanja naše obe elektrane i izgradnje kanalizaciije sa fabrikama za preradu otpadnih voda, još jedan u nizu zelenih projekata koji se sprovode u GO Obrenovac.

„Sam projekat je značajan za Obrenovac iz više razloga, zato što kroz ovaj projekat ćemo dobiti rekonstrukciju našeg postrojenja za separaciju otpada na samoj Grebači i tu će biti i transfer stanica. Takođe izgradnja reciklažnog dvorišta, nadomak grada, to jest u dvorištu Javnog komunalnog preduzeća gde će naši sugrađani sami svojim vozilom moći da dođu i da doteraju onaj otpad koji im je bespotreban u kućama i tu će moći sami da rade razdvajanje. Ono što je jako bitno je da ćemo kroz ovaj projekat dobiti dodatne kante koje će naši sugrađani koristiti, tu će moći da odvajaju reciklažni otpad kao što je staklo, papir, metal gde ćemo i na taj način dodatno raditi na zaštiti životne sredine.“ – istakao je Stanojević.

Javno komunalno preduzeće Obrenovac će kroz učešće u ovom projektu dobiti još dodatnih šest novih smećara i na taj način poboljšati usluge odnošenja smeća iz domaćinstava, ali i zaokružiti sistem očuvanja životne sredine na teritoriji Gradske opštine Obrenovac.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *