OBILAZAK MLINA „SUVOBOR” U OKVIRU MANIFESTACIJE „DANI EVROPSKE BAŠTINE”

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine”, organizuje u subotu, 23. septembra, stručno vođenje i obilazak mlina „Suvobor” u Obrenovcu, saopšteno je iz ove ustanove.

Ova po svemu zanimljiva građevina industrijske arhitekture sa početka 20. veka i danas pleni svojom monumentalnošću i jedan je od retkih primeraka mlina koji je doskoro bio u funkciji, a koji danas predstavlja izuzetnu vrednost i zbog toga je u fokusu istraživanja i proglašenja za spomenik kulture. Uz priču stručnih saradnica Zavoda etnologa-antropologa Anđelije Milašinović i arhitekte Bojane Savić, koja zavire u nekadašnji svet proizvodne industrije u Srbiji, zainteresovani će moći da obiđu sačuvane mašine za preradu i pakovanje žita.

Mašinski mlin je počeo sa radom 1908. godine, a Akcionarsko društvo „Suvobor” ga je kupilo 1922. godine. Gosti na ovom putovanju biće i predstavnici Udruženja „Baštinar” iz Perleza koji su od svog mlina, istog tipa i načina gradnje, napravili kulturnu stanicu.

Nakon obilaska mlina planirana je kraća šetnja Obrenovačkom čaršijom, odnosno Ulicom Miloša Obrenovića. Posetioci programa će imati priliku da čuju o istorijatu naselja i čaršije, kao i o najznačajnim objektima, ali i o tome kako je Obrenovac dobio ime i stekao status varoši.

Okupljanje i polazak je na stajalištu za turističke autobuse, Pionirski park, u 10 časova. Zbog ograničenog mesta u autobusu obavezno je prijavljivanje putem imejl-adrese: andjelija.milasinovic@beogradskonasledje.rs.

Izvor: beograd.rs

Foto: beograd.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *