OBRENOVAC JEDNA OD 30 LOKALNIH SAMOUPRAVA KOJE SU DOBILE PODRŠKU U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE I INKLUZIJE ROMA


Obrenovac je jedna od 30 lokalnih samouprava izabranih za realizaciju aktivnosti u oblasti socijalne zaštite i inkluzije Roma u okviru projekta “Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“ koji finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Program IPA 2020.

Podršku realizuje Stalna konferencija gradova i opština koja je tim povodom u Beogradu organizovala ceremoniju svečanog potpisivanja i uručivanja sporazuma o saradnji.

Za ovaj paket podrške koji podrazumeva sveobuhvatnu podršku za uspostavljanje i unapređenje lokalnih mehanizama za inkluziju Roma i Romkinja izabrano je 10 lokalnih samouprava., dok je ostalih 20 dobilo stručno-tehničku podršku u uspostavljanju i unapređenju lokalnih planskih, pravnih, finansijskih i institucionalnih mehanizama za planiranje i funkcionisanje sistema socijalne zaštite.

Realizacijom projekta biće stvoreni uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite i podsticanje inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa, posebno romske populacije na lokalnom nivou, što će doprineti poboljšanju efikasnosti politika socijalnog uključivanja kako bi se podstakle jednake mogućnosti i aktivno učešće žena i muškaraca.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji je naglasila da se ove godine obeležava 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i izjavila da je neverovatno koliko smo mnogo postigli kao čovečanstvo, a u isto vreme koliko malo kada je reč o dostizanju suštinskih ambicija deklaracije.

„Znamo da za previše, od 10 do 12 miliona Roma u Evropi, jednaka prava nisu potpuno obezbeđena. Romi još uvek imaju poteškoća u zapošljavanju i stanovanju, a suočavaju se i sa uvredama na ulici i medijima, a često i u javnom političkom diskursu“, rekla je Halačeva. Ona je podvukla da su promene neophodne i izvodljive, ako javne institucije i organizacije civilnog društva rade zajednički ka jednakosti i jednakim pravima.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Lav Grigorije Pajkić, istakao je da Ministarstvo ulaže napore da unapredi sistem socijalne zaštite kako bi se unapredio kvalitet usluga u lokalnoj zajednici.

„Ministarstvo ima veoma uspešnu saradnju sa SKGO, posebno u delu saradnje sa jedinicama lokalne samouprave u oblasti socijalne zaštite. Rad na poboljšanju uslova života naših građana uvek je na prvom mestu“, zaključio je Pajkić.

Podržane lokalne samouprave za unapređenje socijalne zaštite, koji podrazumevaju stručno-tehničku podršku u uspostavljanju/unapređenju lokalnih planskih, pravnih, finansijskih i institucionalnih mehanizama za planiranje i funkcionisanje sistema socijalne zaštite su: Ada, Aleksinac, Aranđelovac, Babušnica, Bela Palanka, Beočin, Blace, Kragujevac, Kruševac, Odžaci, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Rača, Raška, Smederevska Palanka, Svrljig, Šid, Tutin, Užice i Vrnjačka Banja.

Podržane lokalne samouprave izabrane za dobijanje sveobuhvatne podrške za uspostavljanje/unapređenje lokalnih mehanizama za inkluziju Roma i Romkinja su: Čačak, Kanjiža, Kikinda, GO Novi Beograd, GO Obrenovac, Požega, Sečanj, Vrbas, Vrnjačka Banja i Žabalj.

Ugovorno telo projekta je Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, nadležno ministarstvo za realizaciju projekta je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) zadužena za implementaciju projekta.

Izvor: Politika

Foto: EU info mreža

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *