OBRENOVAC MEĐU OPŠTINAMA KOJE DOBIJAJU MAMOGRAF

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena. Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta.

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti znatno se povećava uspešnost lečenja. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je značajno unaprediti zdravstveno stanje i kvalitet života obolelih žena.

Organizovani skrining raka dojke se kontinuirano sprovodi u ukupno 35 opština na teritoriji Republike Srbije u kojima se mamografsko snimanje obavlja u zdravstvenim ustanovama i dodatno u 21 opštini u kojima se snimanje vrši pokretnim mamografom. Na organizovani skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina i predviđeno je da se radi svim ženama navedenog uzrasta na dve godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja na svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” istakao i koje opštine i gradovi dobijaju mamografe.

– Mamografi će ići u Kladovo, Negotin, Babušnicu, Prokuplje, Soko Banju, Pirot, Vračar, Niš, Vladičin Han, Kragujevac, Surčin, Kuršumliju, Kruševac, Požarevac, Obrenovac, Vlasotince, Majdanpek, Leskovac i još šest koji će ići u druge opštine Srbije – naveo je Vučić.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto S.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *