OBRENOVAC U PROGRAMU ENERGETSKE SANACIJE OBJEKATA

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je juče ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi, a ispred Gradske opštine Obrenovac ugovor je potpisao predsednik opštine Miloš Stanojević.

“U okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“, Ministarstvo će za ove subvencije izdvojiti jednu milijardu, a opštine odnosno lokalne samouprave 800 miliona dinara“ – navela je ministarka Đedović.

“Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, već svih vas jedinica lokalnih samouprava, opština, gradova, industrije, privrede malih i velikih preduzeća. Ovaj konkurs sprovodimo treću godinu za redom, a prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere“- rekla je Đedović naglasivši da ova pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele, predstavlja zajednički rad na energetskoj tranziciji.

Predsednik GO Obrenovac Miloš Stanojević naglasio je da se u Obrenovcu trenutno sprovodi realizacija 112 ugovora za zamenu stolarije i da vlada veliko interesovanje građana za ovaj vid pomoći države .

“Ugovor koji smo danas potpisali sa Ministarstvom energetike upravo govori o tome da Obrenovac vodi raćuna o zaštiti životne sredine i o energetskoj efikasnosti. Već smo imali prilike da sprovodimo ovakve konkurse i bilo je stvarno veliko interesovanje naših sugrađana, što pokazuje njihovo razumevanje i države i samog društva da mora da teži ka tome da se što više vodi računa o zaštiti životne sredine i uštedi energije. Ono što ćemo dobiti ovim ugovorom jeste da ćemo pomagati našim sugrađanima u narednom periodu da nastave da rade na energetskoj efikasnosti njihovih kuća i stanova i na taj način ćemo dodatno štedeti energiju koja je evidentno zbog dešavanja u svetu svakim danom sve skuplja ili je cena same energije nestabilna.“ – izjavio je predsednik GO Obrenovac, Miloš Stanojević.

“Na ovaj način naši sugrađani će moći da menjaju stolariju, ugrađuju solarne panele, da rade na sistemima za grejanje, što će dovesti do dodatne uštede samih energenata. Mi smo imali jedan konkurs koji je završen i čija je realizacija u toku, tu smo imali 120 ugovora koje smo podelili za zamenu stolarije. Sada nas očekuje standardna procedura, da raspišemo konkurs za izvođače, a nakon toga će biti u toku godine raspisan i konkurs za sugrađane koji će moći da konkurišu za neku od subvencija “– naglasio je Stanojević.

Ovogodišnjim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za opštine, čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, koje mogu da učestvuju sa 30 odsto sredstava u ukupnoj vrednosti podsticaja koje dodeljuju Ministarstvo i lokalne samouprave. Od 19 opština koje spadaju u grupu devastiranih, 15 je podnelo prijavu.

Povoljniji uslovi predviđeni su i za gradove i opštine sa visokom zagađenošću vazduha, koje učestvuju sa minimalno 40 odsto u ukupnoj vrednosti podsticaja. Od ukupno 40 jedinica lokalnih samouprava koje spadaju u ovu grupu, na javni poziv prijavilo se 34. Ostali gradovi i opštine će, kao i do sada, zajedno pokrivati do 50 odsto troškova po domaćinstvu uz ravnopravno učešće, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

Nakon potpisivanja ugovora između Ministarstva i lokalnih samouprava sledi sprovođenje javnih poziva za privredne subjekte koji će izvoditi radove i očekuje se da već tokom leta budu raspisani prvi javni pozivi za građane.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *