OBRENOVAČKI PENZIONERI NA BESPLATNOM IZLETU U GOLUPCU

 Početkom 2017. godine Gradska opština Obrenovac pokrenula je niz programa koji su namenjeni poboljšanju uslova života i društvenog aktivizma starijih sugrađana. Jedan od tih programa koji je namenjen penzionerima podrazumeva izlet za penzionere koji se organizuje svake subote u cilju unapređenja njihovog slobodnog vremena.

Interesovanje najstarijih Obrenovčana za besplatne dvodnevne izlete je veliko, pa je tako još jedna grupa penzionera otišla na izlet u Golubac o trošku Gradske opštine Obrenovac. Penzioneri su imali priliku da obiđu tvrđavu Golubac, manastir Tumane, kao i sve poznatije kulturno-istorijske spomenike golubačkog kraja.

Golubačka tvrđava je sagrađena u XIV veku. Tokom svoje istorije pripadala je Srbima, Mađarima, Turcima i Austrijancima. Ostaci srednjovekovnog grada Golupca nalaze se na desnoj obali Dunava, na najnepristupačnijem mestu koje predstavlja ulaz u Đerdapsku klisuru. Sam prostor tvrđave pripada Nacionalnom parku Đerdap i u okviru je prirodnog rezervata pod nazivom Golubački grad.

Manastir Tumane osnovan je u drugoj polovini 14. veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića. Loveći u gustim šumama, Miloš nehotice ranjava svetog pustinjaka Zosima. Ponevši ga ka svome dvoru da mu izvida rane, na mestu gde se danas nalazi crkva, vitez ču poslednje reči pustinjaka: „Tu me mani i pusti me da umrem“. U znak pokajanja za nenamerno ubistvo svetitelja, Miloš Obilić poče da zida crkvu. Došavši do krova, primio je pismo od kneza Lazara u kome ga vladar poziva da tu dokle je stigao mane zadužbinu i pođe u boj na Kosovo. Po slavnoj kneževoj i Miloševoj smrti, pobožan narod završi manastir i dade mu ime Tuman. U manastiru Tumane se kao najveća svetinja, čuvaju mošti Svetog Zosima Tumanskog, Sinaita čudotvorca. 

Kroz razgovor sa penzionerima zaključili smo da većina njih nije imala priliku da obidje ove znamenitosti  i kako kažu zahvalni su opštini Obrenovac koja na ovaj način izlazi u susret najstarijoj populaciji, jer ovakav vid izleta uz prijateljsko druzenje i toplu reč im mnogo znači.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *