OBRENOVAČKI STUDENTI I MATURANTI NA KRFU

U okviru projekta ”Matursko leto”, koje sprovode Gradska opština Obrenovac i Kancelarija za mlade opštine Obrenovac, grupa od 50 najboljih obrenovačkih maturanata i studenata i osam mladih sa Kosova i Metohije otputovala je na besplatno letovanje na grčko ostrvo Krf. Maturante, koji ove godine letuju o trošku Gradske opštine Obrenovac, posetio je predsednik opštine Obrenovac Miloš Stanojević.

Mladi iz Obrenovca zajedno sa svojim vršnjacima iz opština Obilić i Gračanica i predstavnicima Gradske opštine Obrenovac na ostrvima Krf i Vido imaju priliku da se upoznaju sa nekim od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih stranica srpske istorije.

Krf je jedno od sedam Jonskih ostrva, nalazi se na severu Jonskog mora, na ulazu u Jadran. Zbog blage klime i velike vlažnosti poznat je po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, luksuznim hotelima, lepim plažama okruženim zelenilom i nepreglednim brdima obraslim maslinjacima. Plaže Krfa se ubrajaju među najlepše plaže na svetu, od beskrajnih peščanih obala do skrivenih uvala.

Malo i kamenito ostrvo bez vegetacije, Vido – jedan je od najposećenijih izleta kada dodjete na Krf. Grci su ga vekovima zvali “Ostrvo zmija“. Smatra se da je na ostrvu Vido i u „Plavoj grobnici“ sahranjeno preko 10.000 srpskih vojnika i regruta, jedna kompletna divizija. Na ostrvu Vido je 1936. godine podignut veliki Mauzolej-kosturnica u koji su smeštene kosti vojnika sahranjenih ovde.

Preko 5.000 srpskih ratnika sahranjeno je u moru u blizini ostrva Vido. More pokraj ostrva, zahvaljujući pesniku Milutinu Bojiću dobilo je ime „plava grobnica“.

Izvor:lokalnenovine.rs

Foto:GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *