ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA U OBRENOVCU

U čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvetitelju u Sportsko-kulturnom centru „Obrenovac“ održana je Svetosavska akademija . Ove godine u organizaciji svečanosti učestvovali su Crkvena opština Obrenovac, JP Sportsko-kulturni centar „Obrenovac“, Tehnička škola, Prva obrenovačka osnovna škola i OŠ „Draževac“.


Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Gradske opštine Obrenovac, a program je počeo tradicionalno izvođenjem Himne Svetom Savi.

Himna Svetom Savi nastala je, pretpostavlja se, ili krajem 18. veka ili u periodu 1804-1817. godine. Originalan rukopis nije sačuvan, nego samo prepis iz 1832. godine pa je autor nepoznat.

Svetosavska himna je prva srpska himna novog veka, budući da u ranijim vremenima takav žanr nacionalne himne nije bio poznat. Autor teksta je nepoznat. Na osnovu teksta himne u kojem se od srpskih zemalja pominje Srem, i na osnovu analize stila teksta pretpostavlja se da je nastala u Sremu i da je njen pisac bio monah.

Pripisivana je dugo Vasi Živkovići, svešteniku iz Novog Sada, verovatno po inerciji, jer je on autor i drugih himni. Kao autori su pominjani još i Pavle Stamatović, Jovan Grigorijević, obojica sveštena lica.

Prvi notni zapis Svetosavske himne zabeležio je Kornelije Stanković 1858. godine posle proslave Svetog Save u Beču. Kasnije su svoje muzičke verzije uradili Mokranjac, Jenko i Krstić.

Tradicionalnu Svetosavsku besedu govorio je naš istoričar prof. dr Miloš Ković.

Svetosavskom akademijom čuvamo tradiciju i ime našeg prvog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save i Svetosavlje, našu istoriju, korene i budućnost.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *