OSNOVNA ŠKOLA „JEFIMIJA“ DOMAĆIN PROMOCIJE INKLUZIVNOG OBRAZOVANJA

U okviru projekta ”Učimo svi zajedno” danas je u Osnovnoj školi ”Jefimija” održana centralna manifestacija. Ova škola bila je domaćin promocije inkluzivnog obrazovanja, kao deo programa pomenutog projekta. Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, direktori škola, nastavnici, roditelji i učenici.

Projekat ”Učimo svi zajedno” zajednički realizuju Delegacija Evropske unije, UNICEF, Ministarstvo prosvete i Gradska opština Obrenovac. Cilj projekta je unapređenje inkluzivnog obrazovanja, a realizacija ovog programa sastoji se od niza aktivnosti nastavnika i vaspitača.

Reč je o projektu koji traje od 2021. godine, kada je doneta odluka da se kvalitet obrazovanja podigne na viši nivo, te da se obrazovanje učini dostupnim za svako dete u zajednici.

Direktorka Osnovne škole ”Jefimija” Biljana Bugarski naglasila je, da je osnovna ideja projekta upravo postizanje dostupnosti kvalitetnog obrazovanja deci iz osetljivih socijalnih grupa.

– Podrška koja je potrebna nastavnicima i deci podrazumeva različite oblike stručnog usavršavanja, kroz koje se zaposleni u školi osnažuju za sprovođenje inkluzivnog obrazovanja – rekla je Bugarski.

Ona je istakla da se u 20 jedinica lokalnih samouprava organizuju ovakvi promotivni događaji koji su vezani za projekat ”Učimo svi zajedno”, a kako ističe, centralna aktivnost ovog događaja u Osnovnoj školi ”Jefimija” biće upravo oslikavanje 15 slova u rečenici ”Učimo svi zajedno”.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević naglasio je, da se ovakvim projektom promoviše pre svega jednakost među decom, kao i značaj inkluzije u obrazovnom sistemu.

– Ovo je način da postignemo jednakost među učenicima u školi, te da ih podstaknemo da grade dobre međusobne odnose, a sve sa ciljem da u budućnosti stvorimo zdravo društvo – rekao je Stanojević.

Izvor: GO Obrenovac

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *