„OTVORENA VRATA“ DOMA ZDRAVLJA OBRENOVAC POSVEĆENA HPV VAKCINACIJI

Pod sloganom „Iskoristi priliku, vakciniši se protiv Humanog papiloma virusa“ u obrenovačkom Domu zdravlja pokrenuta je akcija „otvorena vrata“ sa ciljem edukacije i povećanjem broja dece vakcinisane HPV vakcinom.

„Od ponedeljka 18. marta krenula je akcija „Otvorena vrata“ u Službi za zdravstvenu zaštitu dece, našoj pedijatriji. Slogan akcije je „Iskoristi priliku, vakciniši se protiv Humanog papiloma virusa“ gde svi roditelji naših dečaka i devojčica od 9 do 19 godina, bilo bi poželjno da se jave radi svih nedoumica koje imaju, a ujedno i iskoriste priliku da se deca besplatno vakcinišu o trošku države.“ – rekao je direktor Doma zdravlja Obrenovac, Miloš Peković. 

Humani papiloma virusi (HPV) su velika grupa virusa, sa preko 100 različitih tipova, od kojih bar 13 tipova mogu da izazovu rak (karcinom).
HPV virusi su nađeni u skoro:

  • 100% karcinoma grlića materica
  • 90% karcinoma anusa
  • 40% karcinoma spoljnih polnih organa
    (vulva, vagina, penis) i
  • 3% karcinoma usta.

Ljudi su jedini poznati rezervoari HPV. Vakcinacija protiv HPV je važna jer se na ovaj način skoro sasvim sprečava nastanak karcinoma grlića materice kod devojčica, kao i kondiloma (šiljatih bradavica),karcinoma spoljnih polnih organa, anusa i ždrela, koji su izazvani HPV infekcijom, kod oba pola.

Karcinom grlića materice (najvažnija posledica infekcije humanim papiloma virusom/HPV) je među vodećim uzrocima smrtnosti u populaciji žena u Srbiji a ne bi morao da bude. HPV infekcija kod muškaraca može izazvati karcinom spoljnih polnih organa, a kod oba pola – karcinom završnog dela debelog creva, dušnika, glasnih žica, ždrela i usta, a izaziva i polne i telesne bradavice.

Shodno posledicama, kao i bogatom svetskom, gotovo dvodecenijskom, iskustvu primene HPV vakcine, započeta je juna 2022. godine u našoj zemlji vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta 9-19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Aktivnu imunizaciju protiv oboljenja izazvanih HPV virusom najlakše je izvesti kod dece i mladih tokom sprovođenja sistematskih pregleda (koji se rutinski sprovode u neparnim razredima osnovne i srednje škole), ali i kada postoji akcija „Otvorena vrata“ kao ova aktuelna koju tokom marta 2024. godine sprovodi Dom zdravlja Obrenovac. 

Ministarstvo prosvete putem nacionalne kampanje „HPVne“ daje doprinos i podršku promotivnim i informativnim aktivnostima i dijalogu između različitih aktera da bi se razumela poruka da je uz HPV vakcinaciju, redovne preventivne preglede i promociju zdravih životnih stilova među adolescentima, ovu malignu bolest moguće sprečiti.

HPV vakcinacija može se obaviti svakog radnog dana od 07 do 20 časova.

HPV vakcina nije obavezna, već preporučena ciljnoj populaciji dece od 9 do 19 godina i može da se dobije besplatno u svim domovima zdravlja u Srbiji.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: Shutterstock.com/chemical industry, ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *