POLAGANJEM VENACA OBELEŽENO 25 GODINA OD NATO AGRESIJE

Danas je navršeno 25 godina od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Godišnjica stravičnog bombardovanja obeležava se širom Srbije, sećanjem na sve heroje koji su dali živote kako bi odbranili svoju otadžbinu.

Minutom ćutanja i polaganjem venaca na spomenik u Gradskom parku u Obrenovcu dve i po decenije od početka bombardovanja obeležio je i veliki broj Obrenovčana. Svi prisutni su poslali istu poruku, a to je da se nijedan minut, nijedan sat, nijedan dan, od 78 koliko je trajalo ratno stanje, neće ni oprostiti, ni zaboraviti.

Vence na spomen obeležje položili su predstavnici Grada Beograda, Gradske opštine Obrenovac, porodice poginulih, boračka i penzionerska udruženja i građani. Na dane NATO agresije prisutne je podsetio predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miloš Stanojević.

„Punih 25 godina prošlo je od početka zločinačkog bombardovanja SR Jugoslavije, u kom je stradalo preko 2500 civila i vojnika.
Neko će možda i oprostiti. Zaboraviti ne smemo.“ – rekao je Miloš Stanojević.

Agresija NATO-a na Srbiju je izvedena pod nazivom “milosrdni anđeo”, a neposredan povod za to je bio navodni masakr civila u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše Sporazum iz Rambujea.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO ubijen je 1.031 pripadnik Vojske i policije. Procenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 dece, ranjeno oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, 25 osoba se vodi kao nestalo.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica agresije nije našao na meti. NATO je izvršio 2.300 udara i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i onih punjenih obogaćenim uranijumom. Osim napada sa brodova u Jadranu, kao i iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, operacije su izvršavane iz baza u zemljama Zapadne Evropi i SAD.

Bombardovanje je okončano 9. juna 1999. potpisivanjem Kumanovskog sporazuma. Ovaj sporazum je predviđao da će se jugoslovenske snage bezbednosti povući sa Kosova, a da će biti uspostavljen UNMIK, civilna misija Ujedinjenih nacija.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *