POLJOPRIVREDNI KARAVAN „NAJDOMAĆIN 2024.“ POSETIO OBRENOVAC

Nije slučajno u Obrenovac svratio poljoprivredni karavan „NAJDOMAĆIN 2024.“ jer je Obrenovac danas grad sa značajnim poljoprivrednim potencijalima. Beogradski atar je inače drugi po veličini u zemlji, odmah iza vojvođanskog, a dobar deo poljoprivrednog zemljišta pripada Obrenovcu, 40.995 ha.

 Obrenovac ima značajne poljoprivredne potencijale zbog svoje plodne zemlje, povoljne klime i vodotokova. Prema dostupnim podacima u 12 sela učešće aktivnog poljoprivrednog stanovništva u ukupnom aktivnom stanovništvu je iznad proseka (42,9%) za seoska naselja, a u 7 seoskih naselja ovo učešće ide i iznad 50%.

Obrenovački poljoprivrednici se najviše bave ratarstvom, voćarstvom, povrtarstvom i stočarstvom. U obrenovačkim selima proizvode se kukuruz, pšenica, suncokret i soja, uzgajaju se voćke poput šljive, jabuke, kruške, višnje i maline. Od povrtarskih proizvoda na teritoriji opštine Obrenovac najzastupljenija je proizvodnja paradajza, paprike, krastavaca i šargarepe.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miloš Stanojević, naglasio je da ga raduje velik broj poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine i dodao da će opština Obrenovac zajedno sa Gradom Beogradom i Vladom Republike Srbije nastaviti da pomaže poljoprivrednicima kako bi svi oni imali i bolju zaradu i kvalitetniji plasman robe na tržištu.

„Dok je srpskih seljaka Srbija će biti jaka. Zato mi moramo da radimo zajedno sa njima na popravljanju njihovog plasmana, njihovog statusa, kako bi što bolja i kvalitetnija roba izlazila iz naših poljoprivrednih gazdinstava.“ – rekao je Stanojević.

Poljoprivredni karavan u Obrenovcu posetila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i razgovarala sa 18 poljoprivrednika sa teritorije opštine Obrenovac koji su se do sada prijavili  na konkurs „Najdomaćin 2024“.

– Sigurna sam da među vama ima mnogo onih koji mogu da ponesu titulu ‘Najdomaćin’. Tu smo da pomognemo, nagradni fond je ogroman a pored novčanih nagrada imamo i robne koje vam neće možda rešiti sve, ali je pomoć u đubrivu, na primer, kao simbolika da radite pravu stvar i da to neko vidi. Molim vas da potpuno budete otvoreni u razgovoru sa mnom, u vezi plasmana, ili ukoliko mislite da nismo pokrili dovoljno neku poljoprivrednu proizvodnju. Ako smo negde u papirima prevideli nešto, tu smo danas da uz pomoć lokalne samouprave zajednički tražimo rešenja. – navela je Tanasković okupljenim poljoprivrednicima.

Iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili da su prijave za „Najdomaćina 2024“ počele 1. marta i da će trajati sve do 30. septembra ove godine. Ukupan ovogodišnji nagradni fond iznosiće više od 7.000.000 dinara, od čega će deo biti robne nagrade za najbolje domaćine regiona, a poljoprivredni karavan će ove godine obići više od 10 gradova širom Srbije.

Prijavljeni će se rangirati u 5 kategorija: ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i organska proizvodnja, a Najbolji domaćin Srbije će biti nagrađen sa čak 2.000.000 dinara za dalja ulaganja, dok će po dvoje najboljih u svakoj od kategorija osvojiti svaki po pola miliona dinara.

Učesnike očekuje 11 nagrada i brojne robne nagrade koje će domaćini dobiti na karavanima. Te robne nagrade biće u vidu semena, đubriva, i ostalih repromaterijala za setvu i obradu zemljišta.

Pored prijava relevantan žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji najbolja poljoprivredna gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti top liste.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *