POLOŽENI VENCI NA GROB BRANKA VINTERA

Prvi Kongres Roma, održan 8. aprila 1971. godine, ustanovio je službeni naziv Rom, što u prevodu znači „čovek“, umesto naziva „ciganin“ koji je vremenom poprimio negativnu konotaciju. Danas, posle 53 godine kako se ovaj datum obeležava kao Međunarodni Dan Roma, nije došlo do značajnijih promena. Romska populacija spada u jednu od najviše diskriminisanih grupa na svetu.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, predstavnici Gradske opštine Obrenovac danas su položili vence na spomenik Branku Vinteru.

Branko Vinter je tokom Drugog svetkog rata spasao živote tadašnjih meštana naselja Muzička kolonija.

Predsednik Skupštine Gradske opštine Obrenovac Milorad Janković ovom prilikom podsetio je, da je u Drugom svetskom ratu Branko Vinter spasio oko 800 građana Muzičke kolonije.

– Spašeni su i deca i odrasli, a njegov gest pozdravljen je tako što su nakon završetka rata, pošto je zatvoren u Valjevu,tada svi građani iz Muzičke kolonije pružili podršku Branku Vinteru i uticali na to da bude oslobođen iz zatvora, što se na kraju i desilo. Mi svake godine, 8. aprila odajemo počast Branku Vinteru i zahvaljujemo za sve što je učinio za naš narod – rekao je Janković.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća ”Obrenovac” Milan Marošanin takođe je napravio osvrt na lik i delo Branka Vintera.

– Branko Vinter je od Nemca postao pravoslavac, naime spasao je na stotine života naših Roma. Zbog ovoga, ali i zbog drugih delova njegove istorije, pre svega jer se prijavio kao dobrovoljac u srpsku vojsku, prošao Albaniju i Solunski front, nastavio svoj život i rad u Obrenovcu, tada banci u našem gradu, pružio doprinos našoj državi do Drugog svetskog rata, a tokom rata spasao na stotine života, njegov lik i delo ne možemo zaboraviti. Naime, ono što je Branko Vinter uradio za Obrenovac i Rome, nešto je što moramo uvek pamtiti – naveo je Marošanin.

On je ovom prilikom najavio i radove na uređenju groba Branka Vintera.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *