PREDSTAVNICI OPŠTINE OBRENOVAC I GRADA BEOGRADA U POSETI BRATSKOJ OPŠTINI VIŠEGRAD

Predstavnik Grada Beograda, Miroslav Čučković i predsednik opštine Obrenovac, Miloš Stanojević sa svojim saradnicima, posetili su bratsku opštinu Višegrad.

Skupština gradske opštine Obrenovac je 2013. godine donela oduku o bratimljenju i uspostavljanju saradnje opštine Obrenovac sa opštinama iz Republike Srpske. Bratimljenje i saradnja uspostavljeni su u cilju neposrednog dugoročnog povezivanja, proširenja i unapređenja saradnje u oblasti privrede i ekonomskog razvoja,poljoprivrede, kulture, prosvete, sporta, lokalne samouprave i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Na sastanku je bilo reči o saranji u oblasti privrede, posebno kad je reč o energetici, o unapređenju turističkih potencijala, sportske, kulturne i obrazovne razmene, ali i o realizaciji projekta integrisanog graničnog prelaza.

Delegacije bratskih opština Višegrad i Obrenovac dogovorile su da će zajednički potražiti investitora koji bi vratio stari sjaj turističkom kompleksu na Bikavcu.

„Dogovor je da već iza Nove godine delegacije opština Obrenovac i Višegrad razrade detalje i nađu partnera sa kojim bi Bikavcu bio vraćen sjaj iz perioda pre devedesetih“, rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Predsednik opštine Obrenovac Miloš Stanojević smatra da je saradnja ovih opština veoma dobra i da treba raditi više na unapređenju ove, ali i saradnje Republike Srpske i Srbije.

Predstavnik Skupštine grada Beograda, Miroslav Čučković, naveo je da je posebno značajno što su u poseti Višegradu na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, jer se tako pokazuje zajedništvo naroda sa obe strane Drine.

„Obrenovac je energetska prestonica Srbije. Kod nas se proizvodi više od polovine ukupno proizvedene električne energije u državi, a Višegrad je energetska prestonica Republike Srpske, te je veoma bitna razmena iskustava u odnosu na situaciju u toj oblasti na čitavom Balkanu“, rekao je Čučković.

Direktor Zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić smatra razmenu iskustava dragocenom i nada se da će u narednom periodu biti još sastanaka na ovom nivou, te da će na bazi iskustava lakše proći kroz krizu i obezbediti energetsku stabilnost.

Opštine Obrenovac i Višegrad potpisale su povelju o bratimljenju pre više od deceniju, a u tom periodu realizovano je niz zajedničkih projekata u različitim oblastima.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: Miroslav Čučković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *