PREDSTAVNICI OPŠTINE OBRENOVAC I GRADA BEOGRADA POSETILI DECU U MITROVCU NA TARI

Obrenovačke osnovce koji u okviru programa „Eko kampovi“ borave u Mitrovcu na Tari obišli su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, Grada Beograda i Centra dečjih letovališta Beograda.

Pre više od deset godina, tačnije 2012. godine, Miroslav Čučković, tadašnji predsednik opštine Obrenovac i njegov tim ustanovili su i počeli da sprovode program, koji je i danas jedinstven u Srbiji. Naime, svi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, odlaze besplatno na zimovanje i letovanje na najlepše srpske planine u objektima Centra dečjih letovališta grada Beograda, a to su Tara, Bukulja, Divčibare, Avala, Goč i Rudnik. Ono što je novina u odnosu na prethodne godine, što se tiče ovog projekta, je izlazak u susret zahtevu prosvetnih radnika da deca ne putuju tokom raspusta već da se ovaj program tretira kao rekreativna nastava u toku školske godine.

Gradski menadžer, Miroslav Čučković, kroz igru sa decom, evocirao je uspomene na sam početak realizacije ovog programa i naglasio da je Mitrovac na Tari druga kuća malih Obrenovčana.

„Sećam se, prvi put smo bili 2012, za Novu godinu, ovde je bio vatromet, ovde su deca bila na platou. Tad su to bili klinci od deset godina, danas neki od njih imaju i svoju decu, završili su fakultete, postali ljudi. Dvadeset hiljada noćenja je opštine, za ovih jedanaest, dvanaest godina ostvarila na ovom prostoru i ja mislim da je to jedan od najvećih uspeha opštine Obrenovac, pre svega za zdravlje najmlađih. I za astmatičare, i za decu koja su imala probleme sa krivom kičmom, ravnim stopalima, sve ono što su bolesti modernog doba i mislim da je Obrenovac preteča koja će moći da to predloži i kompletnom Beogradu, ukoliko budemo mogli da dobijemo poverenje naroda.“ – rekao je Čučković.

Deca tokom svog sedmodnevnog boravka kvalitetno provode vreme, imaju ekološke radionice, ekološke kvizove, upoznaju se sa okolinom, geografskim područjem i uživaju u svim blagodetima kako čistog planinskog vazduha, tako i samog smeštaja u odmaralištima. Odmaralište „Centra dečjih letovališta Beograd“ u Mitrovcu na Tari je uređeno i prilagođeno deci, hrana je dobra, ima dosta zabavnih sadržaja za najmlađe i briga o deci je na visokom nivou.

Svakodnevno se za decu organizuju pešački izleti, u pratnji rekreatora i animatora odmarališta, do poznatih turističkih lokaliteta – Banjska stena, Prirodnog rezervata „Crveni potok“, u okviru kojeg se nalazi lokalitet „Tepih livada”, hranilice za srne, vidikovac jezera Zaovine i Perućca, oštre stene, lovačkih čeka, staništa Pančićeve omorike, doline šetača i drugih mesta u blizini objekta.

Decenijama duga tradicija i ime koje pamte generacije, jesu garancija da je opština Obrenovac odabrala pravi način za srećno detinjstvo obrenovačkih mališana koji uz maskotu ovog objekta, medu Tarka, uživaju u prijatnom ambijentu i nose nezaboravne uspomene.

„Program ”Eko kampovi” koji Gradska opština Obrenovac sprovodi godinama unazad ima za cilj da deca posete najlepše planine Srbije, ali najvažniji cilj ovog programa je da se uspostave jednaki uslovi za sve, odnosno da sva deca dobiju jednako pravo da borave na planinama Srbije o trošku Gradske opštine Obrenovac. Naše generacije nisu imale ovakve uslove, nije bilo besplatnih zimovanja, te iz tog razloga spovodimo ovakve projekte. Ovi programi omogući će roditeljima da novac koji su ranije odvajali za rekreativne nastave, preusmere na neke druge važne aktivnosti vezane za odrastanje njihove dece.“ – rekao je predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miloš Stanojević i naglasio da je briga o mladima jedan od vodećih prioriteta Gradske opštine Obrenovac.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *