PREDSTAVNICI OPŠTINE OBRENOVAC POSETILI NAJBOLJE MATURANTE NA ZAKINTOSU

U okviru projekta ”Matursko leto”, koje sprovode Gradska opština Obrenovac i Kancelarija za mlade opštine Obrenovac, grupa od 80 najboljih maturanata iz obrenovačkih srednjih škola otputovala je na besplatno letovanje na grčko ostrvo Zakintos. Maturante, koji ove godine letuju o trošku Gradske opštine Obrenovac, posetio je načelnik odeljenja za informisanje i brigu o mladima Boris Bogdanovski sa saradnicima.


Prijatna atmosfera, šetnje po stenovitim uvalama i prelepim peščanim plažama, plavo zelena boja mora su nešto što će svako od ove dece dugo pamtiti kao nagradu za uložen rad i trud.

Zakintos je treće ostrvo po veličini u Jonskom moru. Površina ostrva je 410 km2 a duzina obale je 125 km. Nalazi se na 9,5 milja istočno od Kefalonije i na sat i po vremena od Kyllinia. Sa istočne strane ostrva pružaju se ravnice koje se lagano spuštaju u mirne zalive i peskovite plaže, dok se sa zapadne strane nalaze planine. Zakintos je ostrvo bogate kulture i tradicije.

Na njemu su se odmarali Apolon i Artemida. Začaralo je trojanskog princa Zakintosa koji ga je prvi otkrio, te je po njemu i dobio ime. Zbog prirodnih lepota za njega su se borili i Rimljani i Vizantija i Mletačka republika… Veruje se da je ostrvo posetila i Marija Magdalena, te da je na njemu raširila hrišćanstvo, koje je danas važan deo njegove kulture. Tokom srednjeg veka bio je dom ljutih gusara, a paralelno sa ljudskom civilizacijom stalno je utočište Careta-Careta kornjača, koje dele prelepe plaže sa turistima.

Projekat ”Matursko leto” Gradska opština Obrenovac i Kancelarija za mlade sprovode godinama unazad pa je ovaj projekat postao i neizostavan deo programa brige o mladima, a nadležni veruju da će on postati dobra praksa koja će učenike inspirisati da nižu još bolje rezultate.

Izvor/Foto : lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *