PROMOCIJA ROMANA KARLA ASTRAHANA „KARNEVAL BOLA“ I MONODRAMA „PATRLJ“ ZORANA ĆOSIĆA U BIBLIOTECI U OBRENOVCU

U ponedeljak 27.11.2023. godine u 19 časova, u novoj zgradi biblioteke u Obrenovcu, održaće se promocija romana Karla Astrahana „Karneval bola“ i poezije Zorana Ćosića. Poznati glumac i član Narodnog pozorišta izvešće monodramu „Patrlj“ po istoimenoj poemi iz njegove knjige „Iverje i okrajci“.

Karlo Astrahan je urednik programa u Biblioteci „Milutin Bojić”, romansijer i pripovedač. Diplomirao je marketing na Ekonomskom fakultetu. Urednik redovnih programa biblioteke, „ Slobodno kod Bojića”, „Biblioteke u oblacima”, „Čajanka u 7 kod Bojića” i „Bojićev poetski kutak”. Objavio roman „ Paganska knjižara” 2009. godine za „ Evro đunti”, roman je imao tri izdanja i novelu „Pustolovine Stefana Hajdina” 2018. za Narodnu biblioteku Zvornik. Idejni je tvorac kultne organizacije „Klub 9”, nastale 2003. godnine, koja je izvršila ogroman uticaj na sve kasnije umetničke asocijacije multimedijalnog karaktera.Godine 2011. postao je predsednik Udruženja umetnika Srbije.Osnivač je tradicionalnih vajarskih kolonija u Prolom banji, Soko banji, Lukovskoj banji i Beogadu.Bio je urednik u „Književnoj reči” i časopisu „Kult”, a sada je jedan od urednika u Fokus vestima i Book & Roll magazinu.

„Karneval bola“ je drugi roman pisca Karla Astrahana za koji sam autor kaže da je težak i da nije za svakoga. Obiluje istorijskim činjenicama i tajnom koja se vešto krije unutar korica. Čitaocu ostaje da uvučen u priču delo pročita u dahu i da posle kritikuje ili veliča, kaže pisac i dodaje da kada imate činjenice ispred sebe, knjiga se sama piše.

Zoran Ćosić je studije glume završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Petra Banićevića. Kao student igrao je u Srpskom narodnom pozoristu u Novom Sadu, a nakon završetka studija i u Narodnom pozorištu u Somboru, Subotici, Nišu i Gradskom pozoristu u Valjevu. 1993. godine debitovao je u Narodnom pozorištu u Beogradu, a naredne 1994. godine dobio je stalni angažman. Osim Narodnog pozorista, u kom je odigrao do sada preko 40 uloga, igra i u ZVEZDARA TEATRU i u MADLENIJANUMU. Snimio je dva igrana filma, i 10 tv serija.

Poetska zbirka „Iverje i okrajci“ je nastajala nekoliko decenija, ali nije prvi Ćosićev iskorak izvan prostora glume. Ovaj svestrani umetnik je do sada napisao dva pozorišna komada za decu „Uplakana Katarina“ i „Svetionik na kraju arhipelaga“, pozorišni komad „Janičar“, scenario za film i televizijsku seriju „Strašila za ptice“ i tekst za monodramu „Akt“.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: Z. Vicelarević, Krunic foto

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *