PROSLAVA SVETE ANASTASIJE SRPSKE U ZABREŽJU

Praznik posvećen Prepodobnoj Anastasiji, majci prvog srpskog Arhiepiskopa, svečano je proslavljen u Zabrežju, u hramu, koji je još uvek u izgradnji, a posvećen je ovoj divnoj svetiteljki.

Svetom Liturgijom načalstvovao je arhijerejski namesnik posavski, protonamesnik Aleksandar Vučaj, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Ljubomir Milovanović, protojerej-stavrofor Miloš Mijailović, protojerej Gordon Vasilić i jerej Tomislav Alimpić.

U prazničnoj besedi otac Aleksandar istakao je lik i delo prepodobne Anastasije Srpske, majke Svetog Save, koja je učenjem i vaspitanjem nesumnjivo uticala na najvećeg svetitelja poniklog iz našeg roda.

„U jednom trenutku vremena, u trenutku istorije, svetlost Duha Svetoga našem narodu i našoj zajednici daje blagorodnu, svetu, Bogom blagoslovenu lozu Nemanjića, koja će da nas obuče u Hrista, da nas dovede u poznanje istine, da ne budemo kao one lude devojke iz današnjeg jevanđelja (Mt 25, 1−13), koje Gospod Hristos ne poznaje… Prepodobna mati Anastasija, kao ćerka vizantijskog cara, na velika vrata unela je u Srbiju i kulturu i to se najviše ogleda kroz njenog sina, Svetoga Savu, koji je učeći grčki jezik, po Božijem promislu, a majčinskom ljubavlju, otvorio put da može da podigne carsku lavru, manastir Hilandar. Sve je to seme, sve je to vaspitanje, sve je to kultura koju je dobio od svoje majke, velike hrišćanke.“

Beseda oca Aleksandra Vučaja: https://crkvauobrenovcu.rs/ovihdana/proslava-svete-anastasije-srpske-u-zabrezju-2024

Posle zaamvone molitve najpre je odslužen pomen usnulome protojereju Milanu Mijailovići i članu građevinskog odbora Goranu, koji su bili začetnici ideje podizanja hrama, a zatim je prelomljen slavski kolač. Nakon rezanja slavskog kolača, starešina hrama, jerej Tomislav Alimpić, zahvalio je svim priložnicima koji pomažu izgradnju ovog hrama. O.Toma je još jednom istaknuo veliko zalaganje, usnulog u Gospodu protu Milana Mijailovića, koji je započeo izgradnju Crkve Svete Anastasije u Zabrežju i još jednom pozvao sve verne i sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu dalju izgradnju hrama koji treba da bude centar jedinstva i zajedništva naroda ovog sela.

Nakon molitvenog sabranja, upriličena je trpeza ljubavi. Domaćin ovogodišnje proslave Svete Anastasije Srpske, bio je brat usnuloga sveštenika zabreškog Milana, protojerej-stavrofor Miloš Mijailović sa protinicom usnulog mu brata, Snežanom Mijailović.

Info služba www.crkvauobrenovcu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *