PUŠTENO U RAD POSTROJENJE ZA ODSUMPORAVANJE DIMNIH GASOVA U TENT A

Danas je svečano pušteno u probni rad postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka u termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu.
Ovaj projekat vredan je 215 miliona evra i finansiran je iz kredita japanske Agencije za međunarodnu saradnju.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Japana, Taniguči Noriaki, zamenik generalnog direktora „Micubiši pauera” (Mitsubishi Power) i Osaka Jasuši, zamenik ministra spoljnih poslova Japana.
„Ovaj projekat je simbol prijateljstva naše dve zemlje kao što je to bio slučaj sa žutim autobusima iz Japana koji su prošle godine završili rad”, rekao je Osaka.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da se ovim postrojenjem smanjuje emisije sumpordioskida za 30 odsto, dok će se značajno smanjiti i emisije praškastih materija.
-„Obrenovac, Beograd i okolina time će imati značajno kvalitetniji vazduh. Termoelektrana sada može da se meri sa bilo kojom u Evropi i svetu”, rekla je ministarka.

Da je u pitanju najveći ekološki projekat u ovom delu Evrope smatra ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.
-„Ovaj projekat je ključan uspeh za unapređenje životne sredine” rekla je Vujović i napomenula je da je korišćena najsavremenija japanska tehnologija i da je sve rađeno po evropskim i svetskim standardima.
To znači koncentracije sumpor dioksida i praškastih materija daleko ispod dozvoljenih vrednosti i čist vazduh u Obrenovcu.“

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević se ovom prilikom zahvalio gostima našeg grada i istakao sledeće :
-„Nakon završetka istog ovakvog postrojenja na TENT B i Magistrirale 3, koja će ugasiti veliki broj individualnih ložišta, Obrenovac će i tada ostati gigant, ali zelene energije i čistog vazduha.
Gradimo za Obrenovac sutra.“

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *