SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 200 GODINA PRVE OBRENOVAČKE OSNOVNE ŠKOLE

Najstarija obrazovna ustanova u Obrenovcu svečanom akademijom u SKC Obrenovac obeležila je dvesta godina postojanja. Učenici i nastavnici ove škole uveličali su svečanost bogatim programom za goste među kojima su bili roditelji, nastavnici, sadašnji i bivši učenici, kao i predstavnici Gradske opštine Obrenovac, Narodne skupštine Republike Srbije, Grada Beograda, Ministarstva prosvete i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Dramskim prikazom „Vremeplov nad skamijama“ prema tekstu Radoja Radosavljevića, učenici su vratili prisutne u neka davna vremena i sećanje na prve učitelje i učenike ove škole. Dvesta godina je dug vremenski period tokom kog je bilo i teških odluka, teških godina, mnogo truda i rada, ali i mnogo lepih trenutaka koje čuvaju zidovi ove škole.

Tokom akademije prikazan je i film o školi u produkciji RTV Mag, a nakon svečane akademije otvorena je izložba „Preci potomcima – potomci precima“ koja će biti otvorena do 19. februara u galeriji SKC Obrenovac.

Prva obrenovačka osnovna škola u Obrenovcu (tadašnjem Paležu) osnovana je 1824. godine. Škola se nalazila u „crkvenoj porti” i imala je vrlo skroman nameštaj. Brojala je 15 učenika „izabranih po volji roditeljskoj i opštinskog suda”. O školi je brinula opština.

Na svom „putešestviju” po Srbiji 1826.godine, Joakim Vujić je posetio palešku školu i u njoj zatekao prvog učitelja Georgija Nikolića.

Broj učenika u školi se polako povećavao i polako se upisuju i ženska deca. Škola postaje trorazredna, a 1863. četvororazredna. Školskog prostora nikad nije bilo dovoljno, pa se zato škola često selila iz zgrade u zgradu, da bi prva prava školska zgrada bila ozidana 1885. godine. Ova zgrada je i danas u upotrebi.

Kralj Petar Prvi Karađorđević, prilikom svog putovanja i prolaska kroz Obrenovac, posetio je školu 12. maja 1904. godine.

Svetski ratovi zadali su mnogo nevolja ondašnjim učenicima. Školske zgrade su bile zauzete od strane okupatorskih vojnika. Nastava je održavana po kafanama i privatnim kućama, u vrlo teškim uslovima. Radilo se onoliko koliko su ovdašnji uslovi dozvoljavali. Sadašnja školska zgrada podignuta je 1930. godine. Puni procvat škola doživljava posle Drugog svetskog rata. Iz godine u godinu, povećava se broj učenika i odeljenja.

Početkom školske 1956/57. godine obrazovana je osmogodišnja škola. Ukupno je bilo 40 prosvetnih radinika. Na početku školske godine, u školi je bilo upisano 1314 učenika. U mlađim razredima ih je bilo 682, a u starijim 632. Sledeće školske godine, ovoj školi su pripojene škole u Zabrežju i Zvečkoj.

Odlukom nadležnih vlasti 1959/1960. školske godine došlo je do deobe obrenovačke osnovne škole na dve, sa podjednakim brojem učenika i odeljenja. Nastavni kadar je takođe podeljen. Prva, stara škola, dobila je ime ,,Jovan Popović”.

Školske 1994/1995. godine školu je pohađao 1361 učenik raspoređen u 46 odeljenja. Ovde su sticali znanja i učenici iz Krtinske, Urovaca i dobrim delom iz Ratara i Mislođina. Struktura nastavnog kadra je poboljšana, što se odrazilo na uspeh škole. Svi predmeti su bili stručno zastupljeni. Škola je nosilac nagrade „Dositej Obradović” kao i Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima.

SO Obrenovac, dodelila je OŠ „Jovan Popović” svoje najveće priznanje – Plaketu grada Obrenovca.

Osnovna škola „Jovan Popović” je vratila svoj prvobitni naziv Prva obrenovačka osnovna škola septembra 2004. godine. Mlađi razredi su se uselili u dograđenu novu zgradu 2000. godine.

Danas nastavu u ovoj školi pohađa preko 600 učenika raspoređenih u 26 odeljenja, 23 odeljenja u matičnoj školi u Obrenovcu, dva odeljenja u izdvojenom odeljenju u Krtinskoj i jedno odeljenje u izdvojenom odeljenju u Urovcima. Nastava se odvija u dve smene. U školi je organizovan produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda. U sklopu vannastavnih aktivnosti, organizovan je rad brojnih sekcija.

Škola je opremljena savremenim nastavnim sredstvima, ima kabinetsku nastavu za učenike od petog do osmog razreda, računare i projektore u svakoj učionici, elektronske table, biblioteku sa bogatim knjiškim fondom (oko 14.000 naslova) i savremenu salu za fizičko.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs, Prva obrenovačka osnovna škola

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *