SVETI TOMA – SLAVA MESNE ZAJEDNICE KONATICE

Slava mesne zajednice Konatice i hramovna slava hrama Svetog apostola Tome obeležena je danas uz prisustvo mnogobrojnih meštana ovog sela kao i predstavnika Gradske opštine Obrenovac.

Sveti Toma rođen je u galilejskog gradu Paneade. Jedan je od dvanaestorice apostola i jedini među njima koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo.

Kroz tu njegovu nevericu, zbog koje je i nazvan Neverni Toma, hrišćanstvo je dobilo potvrdu tog čudesnog događaja.

Sveti Toma proslavio se za života mnogim čudesima. Hrišćanstvo je propovedao u Indiji, gde je ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope. Mnoge je ljude tamo obratio hrišćanskoj veri.

Zapisano je da je jedini od apostola zakasnio na pogreb Svete Bogorodice. Kada je na njegovo navaljivanje otvoren grob, videlo se da tela nema, da je vaskrsla i uznela se na nebo, čime je otkriveno čudesno proslavljenje Matere Božje.

U našem narodu, u sušnom periodu, moli se Svetom Tomi, jer ovaj svetac čuva pečat od oblaka i donosi dragocenu kišu.

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu.

Hram posvećen Svetom apostolu Tomi podignut je 1868. godine  i više puta je pretrpeo stradanja i oštećenja za vreme ratova koji su vođeni u ovom regionu. Za vreme Kolubarske bitke 1914. godine granata je porušila oltarski deo hrama i kube. Kasnijih godina se izvršila delimična popravka hrama koji je služio za okupljanje vernika više sela: Konatica, Poljana, Vrbovna, Baljevca i Draževca. Do ponovnog oštećenja crkve odlazi tokom drugog svetskog rata 1942. godine.

Parohijski dom je podignut 1981. godine. Međutim, prilikom poslednjih zemljotresa na ovom području 1997. godine, crkva je poprilično oštećena iznutra, ali i prilikom NATO agresije 1999. godine, došlo je do ponovnog oštećenja.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto:lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *