SVETSKI DANI IGRE POČINJU KONCERTOM „DEJA VU, NATALIE“ U SKC OBRENOVAC

Institut za umetničku igru u saradnji sa svojim saradnicima priprema bogat umetničko-igrački program, ne samo u prestonici, već širom regiona, a sve u znaku proslave Svetskog dana igre, koji se tradicionalno obeležava 29. aprila širom sveta.

 Prvi događaj zakazan je već za 19. april u 19:30h, koncertom sećanja posvećenom Nataliji Lazić pod nazivom „Deja Vu, Nataliе” u izvođenju Udruženja izvođača tradicionalnih i narodnih igara i pesama ”Đurđe” u Sportsko kulturnom centru Obrenovac.

U beogradskom Studentskom parku 24. aprila, naši sugrađani imaće priliku da pogledaju plesno-pozorišnu predstavu na otvorenom „Drveće pleše“, koja se bavi važnošću očuvanja drveća. Predstavu izvode šest izvođača, a ima za cilj da podstakne inicijative u odbrani od prekomerne seče drveća. Već narednog dana 25. aprila, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, tradicionalno će biti dodeljene: nagrada i specijalna pohvala „Terpsihora“, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre za 2024. godinu, a koja je ove godine pripala igračkom ansamblu „Kolo“. Specijalna pohvala ide u ruke Katarini Zec, balerini Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Za ljubitelje tradicionalnog kulturnog nasleđa 27. aprila u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, scena „Stamenković“, publika će u okviru programa „Orfej u Beogradu“ imati priliku da uživa u vrhunskim igračima i pevačima koji u Beograd donose tradiciju Srema i Slavonije, okoline Beograda, Požarevačkog i Jaseničkog kraja, pevačku tradiciju Bukovice, Dalmacije i Vrlike, vlaške plesove Homolja i Crne Reke, pevače i svirače Timoka i Krajine, tradicionalno blago Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Staro Vranje i leskovačko pomoravlje, tradiciju Velike Hoče (KiM), temperament i duh bosilegradskog krajišta, kao i šokačku tradiciju Bačkog Brega.

  Na ovogodišnjoj manifestaciji „Zlatni opanak“ u Valjevu nastupiće akademski folklorni ansambl Instituta za umetničku igru i pevačka grupa „Đurđe“. A u slavu Svetskog dana igre, na velikoj sceni „Aleksandar Popović“ teatra „Vuk“ 28. aprila, biće izvedeni biseri klasičnog baleta „Pahita i Polovecki logor“. Koreografiju „Pahita“ Ludviga Minkusa prenela je Milica Bezmarević, a „Polovecki logor“ iz opere Knez Igora nadahnuti Aleksandar Ilić, uz asistenciju Mile Stijak i Ane Spremić. Predstavu će izvesti studenti Instituta za umetničku igru i kompanija „Balet mladih“.

Studenti i profesori Instituta za umetničku igru nastupiće 29. aprila u okviru Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti u Herceg Novom sa predstavom „Igra s mitom“ u koreografiji Aleksandra Ilića, a u Požegi (Hrvatska) će biti izveden „Rave On – MASA DANCE Comany“: Ognjena Vučinića i Aleksandre Madsen.

Izvor: Politika, lokalnenovine.rs

Foto: Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *