TENT: POČELO TESTIRANJE DRUGOG APSORBERA U OBRENOVCU

U teromelektrani „Nikola Tesla“ A u Obrenovcu započeo je probni rad drugog apsorbera koji će posle 20. marta biti pušten u pogon kao deo ekološkog projekta EPS-a. Na taj način smanjiće se negativan uticaj rada TENT A na životnu sredinu, navode u EPS-u.

Puštanjem dimnih gasova započelo je probno ispitivanje rada apsorbera C1 koji će posle 20. marta biti pušten u pogon kao deo ekološkog projekta Elektroprivrede Srbije (EPS).

Prve količine gipsa, koji je nusproizvod procesa odsumporavanja, proizvedene su nedavno kada je u rad pušten i apsorber C2.

Rukovodilac projekta Ljiljana Velimirović kaže da proizveden gips zadovoljava standarde i kada budu proizvedene dovoljne količine biće premešten na sušenje u silose.

„Za sada je rano govoriti o tome kada će biti proizvedene prve količine u apsorberu C1, jer se u ovom trenutku u apsorber ispuštaju male količine dimnog gasa. Danas smo krenuli sa funkcionalnim ispitivanjima rada apsorbera C2“, navodi Velimirovićeva.

EPS naglašava da je završetak njihovog najvrednijeg ekološkog projekta predviđen za kraj marta, kada će postrojenje za odsuporavanje dimnih gasova u teromelektrani „Nikola Tesla“ A i zvanično biti pušteno u rad.

Na taj način smanjiće se, kako navode u EPS-u, negativan uticaj rada TENT A na životnu sredinu.

„Doći će do redukovanja koncentracije sumpornih oksida u dimnom gasu ispod 200 miligrama po kubnom metru i praškastih materija ispod 20 miligrama po metru kubnom, što je skladu sa domaćim i evropskim standardima“, piše u saopštenju EPS-a.

Izvor: EPS, RTS

Foto: EPS, RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *