TURISTI IZ BEOGRADA POSETILI STARI MLIN U OBRENOVCU

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine”,  Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizovao je turistički obilazak i upoznavanje sa istorijom Starog mlina u Obrenovcu.

Ova po svemu zanimljiva građevina industrijske arhitekture sa početka 20. veka i danas pleni svojom monumentalnošću i jedan je od retkih primeraka mlina koji je doskoro bio u funkciji, a koji danas predstavlja izuzetnu vrednost i zbog toga je u fokusu istraživanja i proglašenja za spomenik kulture. 

Mašinski mlin je počeo sa radom 1908. godine, a Akcionarsko društvo „Suvobor” ga je kupilo 1922. godine. Preduzećem Suvobor upravljao je Aca Simović. Porodica Simović bila je jedna od najbogatijih, najuglednijih porodica pre Drugog svetskog rata, kao i utemeljivač mlinarsko strugarske industrije. Od šezdesetih godina prošlog veka mlinom rukovodi AD“Dragan Marković“.

U pratnji zaposlenih u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i predstavnika Gradske opštine Obrenovac, turisti su obišli centralnu zgradu, strugaru, radionicu i skladište Starog mlina.

Stari mlin u Obrenovcu poseduje kulturno – istorijske i arhitektonske vrednosti i ima veliki potencijal za obnovu i oplemenjivanje kulturnim sadržajima. Zavod za zaštitu spomenika kulture je kompleks Starog mlina od juna 2022. godine stavio pod privremenu zaštitu države, a kada se steknu svi potrebni uslovi ući će se u proceduru za proglašenje ovog vrednog kompleksa kako za Obrenovac tako i za grad Beograd za kulturno dobro.

rrem

„Ovaj objekat ima dve celine, jedna celina je celina bivšeg magacina za smeštaj pšenice koji je jako interesantan zato što tu može da se odradi veliki broj prostora koji bi možda mogli da budu prostori za ugostiteljsku delatnost, za rad udruženja, za rad u kulturi. Centralni objekat je objekat mlina iz 1908. godine, to je neminovno jedan budući muzej privrede koji treba sačuvati.“ – rekao je Zoran Ćorlomanović, član Veća GO Obrenovac.

rrem

Izvor:lokalnenovine.rs

Foto:lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *