U BIBLIOTECI U OBRENOVCU PREDSTAVLJENA POEMA „KADA PLIVAŠ“ RASTKA ŠEJIĆA

 Promocija poeme Rastka Šejića „Kada plivaš“ održana je u  biblioteci „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu.

Rastko Šejić, istaknuti dokumentarni reditelj, novinar i umetnik različitih talenata, s dugogodišnjim angažmanom u društvenim i umetničkim sferama, prenosi svoju duboku povezanost s Bokom kroz poemu “Kada plivaš”, koju su izdali IK Prometej Novi Sad, Matica Boke i Udruženje „Šta hoćeš“.

Boka Kotorska već vekovima očarava umetnike svojom neopisivom lepotom, kao što je očarala i autora ove poeme koji je duboko povezan sa Bokom i koji poemom „Kada plivaš“ ostavlja svojevrsni poetski spomenik mediteranskom sistemu vrednosti i načinu života. Prema tumačenjima poema se može čitati i kao potpuna metafora za životne bure, ali i kao „uputstvo za odlazak na more“. 

„Krećem od plivanja po Boki Kotorskoj, koja je moj neki drugi, treći rodni kraj, to je mesto gde sam naučio da plivam i kada razmišljam o moru, to je meni Boka. Negde u tom kontinuitetu življenja, saradnje sa Bokeljima i naravno plivanja, nastala je i poema koja se zove „Kada plivaš“ i na moje veliko iznenađenje ona je pobudila neko interesovanje. Mislim da ova poema može da se čita i kao metafora življenja, i metafora svakodnevne borbe svakog od nas, da to plivanje može i tako da se vidi.“ – rekao je autor Rastko Šejić.

Kritičari navode da je poema „Kada plivaš“ „možda i najmorskija od svih knjiga koje je do sada izdala „Matica Boke“ i da ovo delo „ne samo što je svojevrsni priručnik za dolazak na more, već nudi i kritičko sagledavanje sveta oko nas, što je i najveća njegova vrednost“.

„Ova knjiga je bila potreba za sabiranjem moje stalne želje za pisanjem i jednom celinom. Ovo jeste redakcija ogromne potrebe da se iskaže zatvorenost ili neki momenat u kojem moraš da se izboriš sa samim sobom, a da to ima smisla. Moraš da objasniš da prostor Boke u kom se sjajno osećam, gde su neki ljudi sa kojima je gušt pričati, da to zaslužuje priču koja se mora podeliti – pre svega s morem.” – napiao je Rastko Šejić.

O poemi su pored autora govorili i Milica Rakonjac, slikarka, Adam Crnobrnja, arheolog, i Kosta Milovanović, slikar.  Razgovor je vodila profesorka književnosti Mirjana Lainović.

Rastko Šejić , kako sam sebe predstavlja, je propali student svetske književnosti i master ekonomije. Reditelj je, višestrani umetnik, novinar, propagandista, putopisac i vođa neprofitne organizacije “Šta hoćeš”. Tokom devedestih idejno je kao šef marketinga, predvodio pokrete za demokratizaciju društva – Studentski protest 1996/97, za koji je osmislio slogan ”Beograd je svet”, sijaset letaka i uličnih akcija, kao i Studentski pokret “Otpor!” u periodu 1998/99, čiji je Šejić bio idejni tvorac.

Potred toga, vodio je i nekoliko nacionalnih kampanja nevladinog sektora. Radio je kao ratni reporter VIN-a Gordane Suše, bio asistent na stručnim ekonomskim predmetima na fakultetu, arhitekta veb sajtova, agent svetskih rege bedova za Istočnu Evropu, kretaor koncepta za TV kanale…

Autor je dokumentarnih TV serija “Na veslu priča”, “Odliv mozgova”, “Svetski”, “Boka pomorska” “Devojke iz sedamdesetih” kao i niza dokumentarnih filmova i video spotova.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *