U OBRENOVCU OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Deveti maj se od 1950. godine slavi i kao Dan Evrope.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor.

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, danas su u centralnom gradskom parku u Obrenovcu, na spomen obeležju stradalim borcima u Drugom svetskom ratu, vence položili predstavnici Gradske opštine Obrenovac, udruženja boraca i građani.

Prisutnima se obratio Milorad Grčić i podsetio na važne istorijske činjenice koje i dan danas definišu odnose među državama.

„Važno je da mlađe generacije zapamte važne istorijske događaje, koji definišu okolnosti u kojima su se našle Rusija i Srbija, kao i razloge zbog kojih Nemačka danas apsolutno podržava Kosovo. Takođe, možemo se osvrnuti i na ratove 90-tih godina kada su Hrvati bili ”čedo” Nemaca. Naime, Nemačka i Hrvatska imaju zajedničku karakteristiku koja je postala vidljiva tokom Drugog svetskog rata, kada je stradalo preko 50 miliona ljudi. Nemačka je pre početka Drugog svetskog rata donela Nirnberške zakone, odnosno jedan skup zakona koji su definisali istrebljenje Jevreja, međutim u Srbiji se ne ističe dovoljno činjenica da je susedna Hrvatska donela u svom saboru zakon usmeren protiv Srba, što ne smemo zaboraviti. Naime, iako ti zakoni na papiru u Hrvatskoj ne važe, među narodom i dalje važe jer se Hrvati na karakterističan način ponašaju u odnosu sa Srbima. Današnji dan je veoma značajan, jer je u istoriji bilo važno prekinuti stradanje, odnosno istrebljenje čovečanstva, međutim naša je obaveza, posebno među mlađim generacijama da ne zaboravimo istorijski važne činjenice i događaje, te da se svi trudimo da pružimo doprinos u skladu sa sopstvenim kapacitetima, kako bismo sprečili ovakve događaje u budućnosti.“ – rekao je Grčić.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *