„U SUSRET BEOGRADSKIM OPŠTINAMA“ – JOVAN I NADA KOLUNDŽIJA U SKC OBRENOVAC

Nakon uspešnih prošlogodišnjih koncerata i zbog velikog interesovanja publike u prestonici, maestro violinista Jovan Kolundžija u pratnji svoje rodjene sestre pijanistkinje Nade Kolundžije, održaće novu seriju od pet koncerata pod naslovom „U susret beogradskim opštinama“.

Organizator tih nastupa je Ustanova kulture „Gvarnerijus“, ranije poznat pod nazivom Centar lepih umetnosti, čiji je osnivač upravo Jovan Kolundžija.

Proslavljeni violinista održaće koncert i u Sportsko kulturnom centru „Obrenovac“, 15.novembra sa početkom u 13 časova. Ulaz na koncert je slobodan.

Violinista Jovan Kolundžija je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa.

Bogatu umetničku karijeru srpskog violiniste obeležilo je preko četiri hiljade koncerata u najznačajnijim koncertnim dvoranama sveta, nastupi u više od 40 zemalja, mnoge turneje u Evropi, Americi, Kanadi, Aziji, Južnoj Americi.

Poznati su mu ciklusi koncerata kao „Deset veličanstvenih“, „Volite li Betovena“, „Bravisimo Maestro Mocart“, „U čast velikom Bramsu“, a osvojio je mnoge nagrade od Pariza, preko Londona, Zagreba, Beograda, Budimpešte.

Dobitnik je najznačajnijih domaćih priznanja koja svedoče o njegovim izuzetnim umetničkim dostignućima – Oktobarska nagrada, Vukova, Zlatna lira, Gramata patrijarha Pavla, Zlatni beočug i mnoge druge.

Pijanistkinja Nada Kolundžija je rođena u Beogradu, magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu, i usavršavala se na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti u klasi čuvenog pijaniste i profesora Zoltana Kočiša.

Pijanistkinja je strastvena promoterka savremene muzike, a beogradska publika je veliki broj dela klasika 20. veka prvi put čula zahvalјujući njenim izvođenjima.

Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera i svoj repertoar stalno proširuje novim kompozicijama inostranih i domaćih savremenih autora, od kojih su joj mnoga čak i posvećena.

Svoje nastupe Nada Kolundžija uvek obogaćuje sviranjem prepariranog klavira, kao i klavira igračke, snimlјenim zvučnim matricama, elektonikom.

Ona je autor više multimedijalnih projekata, a otvarila je izuzetno veliki broj koncerata u zemlјi i inostranstvu.

Takođe, gostovala je na mnogim festivalima i dobitnica je medjunarodnih nagrada i priznanja.

Izvor: Tanjug

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *