UKLANJANJE DEPONIJE U MALOJ MOŠTANICI

U mesnoj zajednici Mala Moštanica, pored puta koji vodi od centra sela do Bariča, sprovedena je akcija čišćenja jedne od najvećih divljih deponija.

Predsednik Saveta mesne zajednice Mala Moštanica, Ivan Lazarević, naglasio je da su se na teritoriji ove mesne zajednice u prethodnih pet godina nalazile tri velike deponije od kojih su dve potpuno uklonjene, a treća deponija na granici Male Moštanice i Bariča, koja je takođe bila delimično sanirana, ponovo pedstavlja problem.

„Ono što mene kao čoveka brine i što budi jednu dozu razočarenja jeste količina otpada, naš nemar. Pre svega ovo nije pitanje ni sistema, ni volje komunalnog, ovo je stvar lične kulture i ličnog nevaspitanja. Mogu narodski rečeno da kažem, nije neko došao sa Novog Beograda ili iz Surčina da baci, ovo je naš komšija da li iz Moštanice ili Bariča i mi sami sebi na našim vratima pravimo ovu katastrofu.“ – rekao je Ivan Lazarević.

Direktor JKP Obrenovac, Milan Marošanin, naglasio je da Gradska opština Obrenovac svake godine, preko Javno komunalnog preduzeća, odvaja značajan deo sredstava za uređenje i čišćenje divljih deponija i da je novac koji se utroši na uklanjanje divljih deponija mogao da se iskoristi za mnoge projekte od značaja za građane Obrenovca.

„U prošloj godini je to bilo trideset miliona, očekujemo i u ovoj godini da se uvede pozicija za čišćenje divljih deponija koja će sigurno biti na nivou minimum trideset miliona. Ovo danas što smo uradili ovde, iznošenje i sakupljanje preko osamdeset tona otpada će preduzeće, samo danas, koštati preko sto hiljada dinara.“ – rekao je Marošanin i apelovao na sugrađane da smeće odlažu besplatno na gradsku deponiju Grebača.

Ekipe JKP „Obrenovac“ očistile su ovaj deo Male Moštanice, a tom prilikom najavljeno je postavljanje video nadzora kako bi se sprečilo dalje nesavesno odlaganje komunalnog otpada iz domaćinstva.

„U prethodnoj godini smo uspeli da postavimo kamere na jednoj od najvećih deponija i da je neutrališemo, to je deponija u Drenu, takođe na baričkom groblju smo uspeli da postavimo kamere i to je izgleda jedini put kojim ćemo mi morati da se krećemo kako bi došli do zdrave životne sredine, to jest evidentiranje počinilaca i njihovo kažnjavanje. Ono što nas očekuje u toku ove godine jeste konkurs Ministarstva za zaštitu životne sredine, gde smo već konkurisali, za uklanjanje pet deponija i njihovo pokrivanje kamerama. Ono što ćemo mi uraditi jeste da ćemo dodatno iz naših sredstava izdvojiti još nešto novca za kupovinu opreme, kako bi se ta oprema instalirala na ovakve lokacije.“ – rekao je predsednik GO Obrenovac, Miloš Stanojević.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *