ANA BRNABIĆ RAZGOVARALA SA ŠEFOM POSMATRAČKE MISIJE ODIHR

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa šefom posmatračke Misije ODIHR-a ambasadorom Lambertom Zanijerom.

Brnabić je na početku istakla da lokalne izbore 2. juna građani dočekuju u mnogo drugačijoj atmosferi nego što je to bio slučaj sa prethodnim izborima 17. decembra 2023. godine. Ona je rekla da je glavni razlog za to dijalog između stranaka vladajuće većine i opozicije, koji je uspostavljen u Narodnoj skupštini. Ona je upoznala Zanijera da u tom dijalogu, pored parlamentarnih stranaka, učestvuju i predstavnici organizacija civilnog društva (udruzenja CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija).

Ana Brnabic, Ana Brnabić
FOTO: PEĐA VUČKOVIĆ

Kako je predsednica Narodne skupštine napomenula, po prvi put u istoriji našeg parlamenta, jednom radnom grupom predsedava predstavnik organizacije civilnog društva, što je sada slučaj sa Radnom grupom za unapređenje izbornog procesa. Brnabić je napomenula da će ta radna grupa raditi i na svim prethodnim preporukama ODIHR-a koje nisu u potpunosti implementirane, a ne samo na preporukama iz finalnog izveštaja ODIHR-a od februara ove godine.

Predsednica je dodala da je za Srbiju izuzetno važno da na lokalnim izborima bude prisutno što više posmatrača, koji mogu pomoći u tome da se naš izborni proces dodatno unapredi.

Zanijeri je pozdravio uspostavljanje širokog dijaloga u parlamentu i pohvalio zalaganje predsednica Brnabić na tom polju. On je kao posebno pozitivno istakao transparentnost u radu na implementaciji ODIHR preporuka, kao i učešće organizacija civilnog društva u kompletnom procesu.

Brnabić i Zanijeri složili su se da Srbija nastavlja saradnju sa ODIHR-om i u budućnosti, na obostrano zadovoljstvo.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Peđa Vučković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *