ANALITIČARI PROCENJUJU

Nakon proglašenja konačnih rezultata ponovljenih izbora na nekoliko biračkih mesta koji su održani u subotu 30. decembra, počeće da teče rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine grada Beograda. Šanse da ona bude formirana, prema oceni analitičara, jesu pola-pola, dok u slučaju novih izbora u prestonici prognoziraju bolji rezultat listi „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“, koja zasad ima 49 mandata. Sagovornici Kurira ističu i da SNS verovatno neće beskonačno čekati da se Branimir Nestorović, nosilac liste „Mi – glas iz naroda“, od čijih šest mandata trenutno zavisi buduća gradska većina, odluči.

Ili-ili

Rok za objavljivanje konačnih rezultata je 96 časova nakon zatvaranja biračkih mesta, ali samo u slučaju da nije bilo uloženih prigovora na eventualne nepravilnosti, što može dodatno da produži ovaj rok. Sve u svemu, rezultati s ponovljenog glasanja mogu se očekivati uskoro, a nakon toga i epilog – dogovor Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije s listom „Mi – glas iz naroda“ Branimira Nestorovića ili novi beogradski izbori.

Član Privremenog organa grada Beograda i predsednik Gradskog odbora SPS Nikola Nikodijević, ukazujući da SNS i SPS imaju zajedno 54 odbornička mandata (od ukupno 110), pozvao je Nestorovića da s njima formira vlast u glavnom gradu.

Nikola Nikodijević, Toma Fila, Aleksandar Antić, SPS
FOTO: FOTO: SPS

– Mislim da su SNS, kao apsolutni pobednik ovih izbora, i SPS dali dobar izborni rezultat. Pozivamo gospodina Branimira Nestorovića da, ukoliko bude želeo, s nama formira vlast. Ukoliko bude zajedničkog dogovora, nećemo ići na izbore, a ukoliko ne bude, ići ćemo – kazao je Nikodijević 1. januara.

Dodao je da se čeka proglašenje izbornih rezultata, nakon čega teče rok od mesec dana za konstituisanje gradskog parlamenta.

Nije jednostavno

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da je, što se tiče Nestorovića i njegove odluke, sve otvoreno.

Dejan vuk Stanković
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– On vaga opcije i nije mu jednostavno. Sigurno neće s Draganom Đilasom, odnosno koalicijom „Srbija protiv nasilja“. Sa SNS i SPS ima razloge i za i protiv. Ako se bude vodio logikom smanjivanja rizika, ići će u koaliciju s njima, a može i da izazove nove izbore, na kojima mu sudbina nije nužno pobednička jer nema finansije, medije i stranačku infrastrukturu. S druge strane, SNS, zbog postizborne blamaže „Srbije protiv nasilja“, može da bira opcije. Izbori im nisu strani jer je javno mnjenje manje-više na njihovoj strani zbog Vučićeve dominacije, a imaju infrastrukturu stranke, novac i medije. SNS neće beskonačno čekati Nestorovića niti mu davati zasluge koje mu ne pripadaju – kazao je Stanković.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, takođe bolje rezultate na eventualno novim izborima prognozira naprednjacima.

– Moram da kažem da, ukoliko bi se išlo na nove izbore zbog nemogućnosti formiranja vlasti u Beogradu, mislim da bi tu naprednjaci prošli bolje nego sad – ocenio je on gostujući na Nova S.

Iako smo pokušali ovim povodom da kontaktiramo s Nestorovićem, on se do zaključenja ovog broja nije javljao na naše pozive i poruke.

Gradska skupština Trenutni raspored mandata

  • „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“ – 49 mandata
  • „Srbija protiv nasilja – Dobrica Veselinović – prof. dr Vladimir Obradović“ – 43 mandata
  • „Dr Miloš Jovanović – NADA za Beograd“ – 7 mandata
  • „Mi – glas iz naroda – Aleksandar Jerković“ – 6 mandata
  • „Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila – gradonačelnik Beograda“ – 5 mandata

Izvor : kurir.rs

Foto: Nenad Kostić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *