BEOGRAD OVO ČEKAO 10 GODINA

Srbija je u Džakarti potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, tokom 43. samita Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN). Ugovor je potpisao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i poručio da je za Beograd to izuzetan događaj za unapređenje saradnje sa prijateljskim zemljama.

– Hvala na pomoći kako bi se proces pristupanja Srbije priveo željenom cilju. Srbija je naslednica bivše Jugoslavije. Ponosni smo na decenijsko prijateljstvo i snažne veze sa zemljama Jugoistočne Azije, koje sežu do pedesetih godina prošlog veka, iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanih – izjavio je Dačić.

On je naveo da su među osnivačima Pokreta nesvrstanih bili tadašnji jugoslovenski i indonežanski predsednici Josip Broz Tito i Sukarno.

– Principi kojih smo se držali svih godina su i principi ASEAN – uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta, nacionalnog identiteta, nemešanje u unutrašnje odnose drugih država i rešavanje sporova mirnim putem – poručio je Dačić.

Od prvog podnetog zvaničnog zahteva Srbije proteklo je 10 godina, a interes za jačanje saradnje sa članicama ASEAN je sve veći, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu.

U Ministarstvu ističu da pristup ASEAN otvara mogućnosti za bolji dijalog i ekonomsku saradnju sa tim azijskim blokom koji će, prema prognozama, do 2030. godine biti četvrta svetska ekonomija.

Izvor : Kurir.rs/RTS

Foto: Printscreen RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *