DA LI STE SIGURNI DA ZNATE BAŠ SVAKI DETALJ IZ TITOVE BIOGRAFIJE? 

Rođen je 7. maja 1892, koji se slavio kao Dan mladosti, i bio je ključna figura u osnivanju SFRJ – Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koja je postojala od kraja Drugog svetskog rata pa sve do 1992. godine.

Rođen je u tadašnjoj Austrougarskoj, od oca Hrvata i majke Slovenkw, bio je austrougarski vojnik, a nakon Oktobarske revolucije vratio se u tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovena i priključio se Komunističkoj partiji Jugoslavije.

Tito je postao poznat kao partizanski lider koji se borio protiv nacističke okupacije Jugoslavije. Igrao je ključnu ulogu u oslobođenju Jugoslavije i pokretu otpora. Stekao je veliku slavu kao vođa Pokreta nesvrstanih, uz Nehrua, Sukarna i Nasera.

Tito i Kraljica Elizabeta
Tito i Kraljica Elizabetafoto: Profimedia

Na drugom zasedanju AVNOJ-a u bosanskom gradu Jajcu 29. novembra 1943. godine postavljeni su temelji druge, socijalističke Jugoslavije, a Tito je proglašen za maršala – najviše vojno zvanje u jugoslovenskoj vojsci.

Bio je generalni sekretar Saveza komunista Jugoslavije, da bi kasnije postao i premijer Jugoslavije (1943 – 1963), a potom i predsednik (kasnije doživotni predsednik) 1953. godine.

Jugoslovenski socijalizam

Ono što je bilo specoifično za Titovu vladavinu je posebna forma socijalizma – samoupravni socijalizam. To je predstavljalo radničko upravljenje firmama i radnim mestima. Radničkim samoupravljanjem se negirala uloga države u vođenju privrede.

Važio je za narodnog heroja, bio je veoma cenjen u Jugoslaviji, a tokom svog života primio je mnoge zasluge i nagrade, uključujući i Nehru nagradu za mir.

Kult ličnosti koji ga je definisao kao apsolutnog vođu, ali i autoratizam sa velikom cenzurom medija, su učinili Tita najvećoj figurom bivše Jugoslavije. Bio je uvažavan od strane svih svetskih lidera, a sa mnogima je gajio i blisko prijateljstvo.

Tokom njegove vlasti, Jugoslavija je postala popularna destinacija za filmske ekipe, a neki od filmova koji su snimani su Bitka na Neretvi, Konformista Bernarda Bertolučija i mnogi drugi.

Pored njegovog aktivnog političkog života, dosta se pričalo i o njegovom privatnom životu.

Imao je pet žena. Zanimljivo je da su bile različitih nacionalnosti -prva je bila Ruskinja, druga Slovenka, treća Nemica, a četvrta i peta su bile Srpkinje.

Jovanka Broz
foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

Najpoznatija je svakako Jovanka Broz, rođena Budisavljević, peta Titova supruga, treća sa kojom se venčao.

Sa Titom se prvi put susrela 1944. godine u Drvaru. Kasnije je postala Titova sekretarica i ljubavnica. Oni su se venčali 1952. godine i sve do polovine 1970-ih su živeli u skladnom braku.

Takođe, Tito je bio poznat po luksuznom načinu života, imao je mnogobrojne vile i kuće, a letovalište na Brijunima bila je njegova letnja rezidencija, gde i dan danas možete da vidite njegovog papagaja Kokija, koji je prva atrakcija. Bio je veliki ljubitelj prirode i zalagao se za očuvanje iste, a Brijuni su postali i Nacionalni park.

Koki
Kokifoto: Printscreen/Youtube/24sata

Voleo je sport i umetnost, a ova poznata pevačica mu je bila miljenica. Takođe strast mu je bila i lov, a neki izvori tvrde da je imao veliku kolekciju lovačkog oružja

Preminuo je 4. maja 1980. godine u Ljubljani, a nakon njegove smrti Jugoslavija je prošla kroz teško razdoblje koje kulminiralo ratom, a ultimativno i raspadom SFRJ. Sahranjen je u Kući cveća.

Izvor : Espreso/T.Š.

Foto: Printscreen/Youtube/BRITISH PATHÉ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *