DECA U NARODNOJ NOŠNJI I SRPSKA TROBOJKA Predsednik Vučić čestitao Dan državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram profilu gde je čestitao Dan državnosti Srbije, Sretenje.

On je uz fotografiju dece, koja su odevena u narodnu nošnju i drže srpske trobojke, čestitao građanima praznik:

– Srećan Dan državnosti! Živela Srbija!

https://www.instagram.com/p/C3W-3_9Ijwe/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.

Praznik će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna državna ceremonija, održava se u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđukoju i nju će predvoditi ministar odbrane Miloš Vučević.

Dan državnosti Srbije se obeležava 15. i 16. februara. I najpopularniji internet pretraživač Gugl osvanuo je jutros u bojama zastave Srbije a kad na to kliknete sledi vatromet takođe u bojama naše trobojke.

Po hroničarima, 15. februara 1804, ustanici predvođeni Đorđem Petrovićem-Karađorđem, na Zboru u Orašcu, odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka, čime je poćelo stvaranja srpske države.

DA NASTAVIMO ZAJEDNO GRADITI SLOBODNU I JAKU SRBIJU: Političari građanima uputili čestitke povodom Dana državnosti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je građanima Srbije čestitke i najbolje želje povodom 15. februara, Dana državnosti istakavši da taj praznik podseća koliko je važno očuvanje slobode i nezavisnosti.

– Pre tačno 220 godina, u Orašcu, Srbija je krenula putem borbe za slobodu i izgradnje svoje moderne države. Sretenje je naš najveći državni praznik kada slavimo vekovnu težnju našeg naroda za slobodom i nezavisnošću i kada se sećamo svih koji su ugradili sebe u državnu tradiciju Srbije. Svakog 15. februara imamo čime da se ponosimo, jer Srbija je snažna i slobodna zemlja, a naš narod ima jasnu perspektivu života u miru i stalnom napretku – podvukao je Dačić u saopštenju.

Sretenje, kako je istakao, uvek nas podseća koliko je važno da čuvamo našu slobodu i nezavisnost, jer one nam nisu date zauvek, njih uvek moramo da gajimo i da branimo, ako treba.

– Tako i danas, kada se pred našom generacijom postavljaju veliki izazovi, koje rešavamo misleći i na naše slavne pretke, a još više na naše mlade generacije na kojima Srbija ostaje. Svim građanima Srbije želim srećan Dan državnosti, da ga provedu u miru i porodičnoj slozi i da zajedno nastavimo da gradimo slobodnu, nezavisnu i jaku Srbiju – navodi se u čestitki ministra Dačića.

Siniša Mali: Ponosni na pretke koji su nam ostavili Sretenjski ustav

Dan državnosti građanima Srbije čestitao je i ministar finansija Siniša Mali.

– Svaki Srbin i bez svake razlike jednak je pred zakonima Srbskim, kako u odbrani, tako i u kazni na svim sudovima od najmanjeg do najvećeg – započeo je on, citirajući deo Sretenjskog ustava i dodao:

– Ovo je samo deo Sretenjskog ustava iz 1835. godine, modernog i za to vreme izuzetno liberalnog najvišeg pravnog akta tadašnje Кneževine Srbije. Srbija je država koja je još u 19. veku imala jedan od najmodernijih Ustava u Evropi, zemlja tako bogate istorije da možemo samo da budemo ponosni na svoje pretke što su nam taj ponos ostavili u nasleđe. Zemlja velikih državnika koja nam ostavlja u amanet da i mi dalje moramo da generacijama koje dolaze ostavimo samo ponos. Ponos na državno uređenje, na ekonomski napredak, na brigu o njenim građanima – poručio je ministar Mali.

https://www.instagram.com/p/C3W_54LsiGO/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

– Ustavne tekovine koje smo nasledili nastavak su slobodarskog duha našeg naroda koji je, takođe na današnji dan, 1804. podigao Prvi srpski ustanak označivši time početak sukoba sa imperijom, početak oslobađanja i ujedinjenja. Danas slavimo ova dva važna momenta srpske istorije, događaje koji su srpskom narodu trasirali slobodu, demokratiju, poštovanje ljudskih prava. Danas slavimo i današnju modernu Srbiju. Svim građanima Republike Srbije čestitam Dan državnosti! Živela Srbija! – napisao je Mali.

Izvor : Kurir.rs/Z. S./A. Ć. / Kurir Web

Foto: Instagram Printscreen/SNS, Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *