DONETE VAŽNE UREDBE I REŠENJA

Vlada Srbije je donela više odluka, među kojima je šest uredbi oblasti privrede, dodelu 50 miliona dinara bespovratnih sredstava za dualno obrazovanje, kao i rešenja o dodeli nagrada sportistima za medalje na Olimpijskim igrama.

Usvojen je Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva „MINTH HOLDINGS LIMITED“, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Srbiji.

Ovaj investicioni projekat obuhvata uspostavljanje novih pogona različitih namena: za automobilsku i industrije povezane sa automobilskom, za proizvodnju vozila i bicikala na električni pogon, za proizvodnju fotonaponskih delova i građevinskih materijala, kao i u cilju formiranja lanca dobavljača u određenim delatnostima, na lokaciji u Inđiji.

Planiran je u toku desetogodišnjeg investicionog perioda nivo investicije od 870.000.000 evra i da zaposlenje dobije 2.220 radnika.

Dodela sredstava prikupljena na osnovu oportuniteta

Usvojen je Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta, u ukupnom iznosu od 500.000.000 dinara.

Taj novac, koji se uplaćuje na poseban račun, koristi se za humanitarne ili druge javne svrhe i predviđen je za realizaciju 200 projekata od javnog značaja u oblastima zdravstva, prosvete, socijalne zaštite, kulture i humanitarnog rada.

Šest uredbi u oblasti privrede

Članovi Vlade usvojili su i šest uredbi u oblasti privrede, kojima se utvrđuje Program podrške malim i srednjim preduzećima.

Za sprovođenje podsticajnih mera privredi u 2024. godini predviđeno je deset programa podrške, kroz koje će Ministarstvo privrede plasirati iznos od dve milijarde dinara bespovratnih sredstava, a zajedno sa kreditnim sredstvima ukupni podsticaji će iznositi četiri milijarde dinara.

Usvojene su sledeće uredbe: Program razvojna šansa – linija za prerađivačku industriju u 2024. godini, namenjen je prerađivačkoj industriji i realizuje se u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i bankom. Iznos bespovratnih sredstava je 600 mil rsd.

Program za podsticaj razvoja prerađivačkih kapaciteta u oblasti lova, ribolova, proizvodnje vina, piva i jakih alkoholnih pića u 2024. godini, biće rađen u saradnji sa Fondom za razvoj. Ovaj program nije postojao prethodnih godina, a iznos bespovratnih sredstava je 160 miliona dinara.

Za Program podrške razvoju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, biće izdvojeno 10 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok će za Program podsticanja razvoja preduzetništva žena i žena samohranih roditelja u 2024. godini biti izdvojeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Isti iznos je izdvojen i za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2024. godini.

Za dualno obrazovanje 50 miliona dinara bespovratno

Takođe, prvi put ove godine, poslodavcima uključenim u dualno obrazovanje biće dodeljeno 50 miliona dinara bespovratnih sredstava kako to predviđa Program podrške jačanju kapaciteta poslodavaca uključenih u dualno obrazovanje u 2024. godini.

Iznos bespovratnih sredstava za Program podrške za razvoj preduzetništva žena na selu u 2024. godini, iznosi 30 miliona dinara.

Nagrade sportistima za medalje na Olimpijskim igrama

Članovi Vlade usvojili su rešenja o dodeli novčanih nagrada za rezultate i osvojene zlatne, srebrne i bronzane medelje u olimpijskim sportskim disciplinama u paraatletici, atletici, džudou i parastreljaštvu u iznosu od po 20.000 evra za zlatnu medalju, po 15.000 za srebrnu i po 10.000 evra za bronzanu medalju, u dinarskoj protivvrednosti.

Paraatletičari selekcije Srbije osvojili su jednu zlatnu i dve srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini – atletika, koje je održano u Kobeu, u Japanu, u maju 2024. godine, članovi atletske reprezentacije Srbije osvojili su dve srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u atletici održanom Rimu, Italija, u junu 2024. godine, dok je na Svetskom prvenstvu u džudou u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u maju 2024. godine osvojena jedna srebrna medalja.

Na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini – streljaštvo, koje je odražano u Granadi, Kraljevina Španija, u junu 2024. godine, naši sportisti osvojili su dve zlatne i jednu srebrnu medalju.

Isti iznos novčane nagrade dobili su i treneri sportista koji su osvojili medalje.

Izvor : Kurir.rs/RTS

Foto: Nenad Kostić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *