DRUGI DAN POSETE SI ĐINPINGA SRBIJI

Danas je drugi dan zvanične posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, tokom kog je predviđeno da se sastane s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svečani doček biće organizovan i ispred Palate Srbija. Kako je najavljeno, predsednici će razgovarati na mnogobrojne teme, od političkih, ekonomskih i tehnoloških, do saradnje u oblasti kulture. Planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma.

Tokom današnjeg dana biće organizovan i svečani ručak, kada će se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penusavca do dezertnog, najvecim delom autihtone srpske sorte.

Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu „Moja domovina i ja“ na kineskom, a hor Čarolije pesmu Prelepi cvet jasmina, takođe na kineskom. Program će biti završen pesmom „Ovo je Srbija“.

Si Đinping
FOTO: PRINTSCREEN/RTS

Podsetimo, kineski predsednik Si Đinping sleteo je sinoć na aerodrom „Nikola Tesla“, gde ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić i Tamara Vučić.

https://www.instagram.com/p/C6rjtDBsy8R/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

„Poštovani predsedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju! Ovom posetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo Vaše velike zemlje. Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha. Želimo da iskrenim gostoprimstvom uzvratimo makar malim delom za svu podršku koju nesebično pružate Srbiji. Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumevanje i čvrstu podršku“, naveo je predsednik.

Si Đinping
FOTO: PRINTSCREEN/RTS

U Beograd je stigla kineska delegacija koja broji oko 400 članova. Predsednika Kine dočekali su srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion od ulaska u naš vazdušni prostor, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

Izvor : Kurir.rs

FOTO: PRINTSCREEN INSTAGRAM/BUDUĆNOST SRBIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *