FOTO-ROBOT BUDUĆE VLADE

Prvi korak ka finalizaciji sastavljanja nove Vlade Srbije učinjen je juče, pošto su počele i zvanične konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima lista koje su ušle u parlament. Dok se ime budućeg premijera i personalnih rešenja za ministarska mesta i dalje dogovara, sa priličnom preciznošću se može proceniti koji će glavni zadaci biti ispred novog tima u Nemanjinoj 11.

Osnovne obrise foto robota nove vlade trebalo bi da daju resori finansija, infrastrukture i spoljne politike, jer sagovornici Kurira ocenjuju da će ova tri stuba držati izvršnu vlast, s obzirom na visoko postavljene ciljeve za privredni rast, ambiciozne poduhvate u sklopu priprema za Ekspo 2027, ali i nove izazove u rešavanju kosovskog pitanja i održavanja pozicije vojne neutralnosti.

Nova teškoća

Politički filozof Dragoljub Kojčić kaže za Kurir da i ova vlada mora da se suočava sa svetskom krizom, ali da ipak ima i jednu specifičnu teškoću.

Dragoljub Kojčić
FOTO: KURIR TV

– Specifičnost ovog trenutka je što će nova vlada morati da se nosi sa refleksima međunarodne krize, a da istovremeno vodi računa o problemu Kosova i nastavka privrednog razvoja, uključujući i Ekspo 2027. Ali najveći problem će biti delovanje nekorektne opozicije i onih elemenata u EU koji su u strazburškoj rezoluciji iskazali želju da se razvoj Srbije i uspešno rešavanje svih ovih problema zaustavi. Imamo egzogene i endogene faktore. Endogeni faktori u saradnji sa segmentima međunarodne zajednice hoće da se domognu vlasti po cenu zaustavljanja uspona Srbije i naravno na štetu naših ekonomskih interesa i samim tim životnog standarda građana. S druge strane, celo državno rukovodstvo će morati da vodi računa o spoljnoj politici, da prikažu da je Srbija ozbiljna zemlja koja ne ignoriše međunarodnu zajednicu, pa ni Zapad, ali se ne odriče ni svojih partnerskih i istorijskih obaveza prema Istoku, pre svega prema Rusiji i prema Kinu. Upravo zbog toga je važno da ova vlada bude kompaktna. Resor međunarodnih odnosa biti bitan isto koliko i resori infrastrukture i financije – naglašava naš sagovornik.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da postoje problemi i prioriteti nove vlade, a da će se rezultati meriti prema uspehu da se odgovori na brojne izazove.

Dejan Vuk Stanković
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Kosovo, fragilna stabilnost u BiH, latentne političke tenzije u regionu i potreba za otvorenom borbom za zadržavanje sadašnjeg spoljnopolitičkog kursa političke neutralnosti, uz nastavak EU integracija, samo su neki od njih. Ekonomija i socijalna pitanja su ključna očekivanja građana. Glavno pitanje je kako ozbebediti privredni rast u delikatnim političkim prilikama uz smanjenje ogromnih i neodrživih socijalnih razlika. Posledice rata u Ukrajini na ekonomsko-energetskom planu, institucionalna neuređenost, korupcija i nedostatak tržišta napravili su oštru i politicki opasnu podelu na mali broj super bogataša, nestajuću srednju klasu i sve veću sirotinju. Zapušten je obrazovni sistem, zdravstvo mora da bude naprednije, a bitka protiv korupcije je ključna bitka za opstanak prava, pravde i društva u Srbiji. To su problemi i prioriteti i rezultat će se meriti prema sposobnosti da se odgovori na izazove – smatra Stanković.

Znanje i iskustvo

Aleksandar M. Gajić iz Centra za društvenu stabilnost podseća da je već najavljeno da će glavni zadaci biti fokusirani na poboljšanje standarda života građana, sa primarnim ciljem dostizanja nivoa prosečne plate od 1.400 evra.

Aleksandar M. Gajić
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Pitanje KiM će umnogome kreirati tokove nacionalne spoljne politike. Što se tiče personalnih rešenja, neupitno je da će buduća vlada imati nova lica, ali da će i zadržati pojedine ministre koji su se dokazali svojim radom u proteklom periodu. Najavljeni povratak Marka Đurića u Beograd će svakako biti osveženje za novu vladu. Miloš Vučević se, recimo, odlično snašao na poziciji ministra odbrane i danas svedočimo apsolutnom prosperitetu srpske vojske posle gotovo citavog veka. S obzirom na to da je od prošle godine postao i predsednik stranke, od njega se očekuje da bude stub i stožer nove vlade. Organizacija Ekspa će biti ozbiljan izazov za ministra finansija Sinišu Malog, ali dosadašnje zalaganje, znanje i iskustvo koje poseduje Mali svedoče o njegovim personalnim kapacitetima i sposobnostima da iznađe najbolje rešenje u teškim okolnostima – analizirao je Gajić.

On napominje da će glavni izazov za novog premijera biti pregovori sa Zapadom, jer pozicija Srbije je teška i kompleksna u odnosu na sve manje prijateljsko okruženje.

Izvor : kurir.rs/Ivana Kljajić

Foto: Dado Đilas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *