GRAD BEOGRAD KONSTANTNO ULAŽE U PREDŠKOLSKI SISTEM

Iz godine u godinu broj mališana koji idu u vrtić raste – u beogradskim predškolskim ustanovama broj dece je porastao za 80 odsto tokom poslednje decenije.

Grad Beograd, osnivač svih predškolskih ustanova u potpunosti finansira njihov rad u svih 17 opština.

– Pored toga, Grad pomaže i roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće – istakla je Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Upravo zato što je svake godine sve veći broj mališana ostajao bez mesta u državnim vrtićima, gradske vlasti su odučile da pomognu roditeljima. Kako ne postoji dovoljan broj vrtića i mesta za svako dete u državnim ustanovama, Grad Beograd pokriva razliku u ceni.
– Subvencionisanjem vrtića na svojoj teritoriji Grad Beograd je u poslednje dve godine značajno podigao broj slobodnih mesta za mališane u predškolskim ustanovama. I na tom polju napravljen je značajan napredak, s obzirom na to da smo povećali iznos subvencija koje dobijaju roditelji čija deca ne idu u državne vrtiće već u privatne predškolske ustanove, tako da smo sad zaokružili tu temu – rekla je Čamagić i dodala da je danas više od 80.000 dece ide u vrtiće u Gradu Beogradu.

Porast dece je i potreba za vrtićkim mestima je činjenično stanje na koje je Grad uspešno odgovorio. 
– Mi sada dostižemo evropske standarde kada je u pitanju obuhvat dece koja idu u predškolske ustanove. Pre samo desetak godina je u vrtićima bilo oko 40.000 mališana, danas ih ima duplo više. Kada je počelo subvencionisanje za privatne vrtiće bilo je nekoliko hiljada mališana u osamdesetak ustanova, a danas je u našem sistemu više od 400 privatnih ustanova u koje ide 23.000 dece. Konstantno radimo na izgradnji novih objekata i tako širimo naše kapacitete – istakla je gradska sekretarka.

Grad se, prema njenim rečima, trudi i da usluga koju deca dobijaju ostane na visokom nivou, a briga o porodici je jedan od prioriteta, pa svi mališani već dve godine u Beogradu u vrtiće idu besplatno.
– Mi smo prošle godine značajno poboljšali položaj zaposlenih u predškolskim ustanovama. Danas je početna plata vaspitača u vrtićima veća od 100 hiljada dinara, a to je mnogo više nego što je ikada bilo – rekla je Čamagić i dodala da je time Grad pokazao da smatra da je veoma važno ulaganje u predškolski sistem.

– Trenutno se, manje-više, u svim opštinama u Beogradu grade novi vrtići. Ono što nas čeka do kraja 2024. je otvaranje velikog centralnog vrtića u naselju Barič u Obrenovcu. Imamo i dva vrtića u izgradnji na levoj obali Dunava, jedan u Ovči, a jedan u Borči. Taj u Ovči će imati centralnu kuhinju za sve vrtiće na toj teritoriji grada. Takođe se gradi i novi vrtić u Mladenovcu, počela je izgradnja vrtića u Stepojevcu u Lazarevcu, odradili smo adaptaciju stare škole u Umčarima i ona bi uskoro trebalo da primi prve mališane. Svuda se gradi i na taj način ćemo povećati kapacitete – izjavila je Čamagić.

Uslovi za subvenciju vrtića
Pravo na nadoknadu imaju:
– Roditelji koji su državljani Republike Srbije
– Roditelji dece prijavljene na teritoriji grada
– Roditelji čije dete nije dobilo mesto u državnom vrtiću
Uz formular, koji se može preuzeti sa sajta Grada, potrebno je da roditelji prilože i kopiju lične karte na osnovu koje će službe dalje pribavljati potrebnu dokumentaciju poput uverenja o državljanstvu i prebivalištu, izvod iz matične knjige rođenih za dete, potvrda da dete u momentu podnošenja zahteva ne može da se upiše u državnu ustanovu (ovo se u Beogradu ne pribavlja po službenoj dužnosti već roditelji dostavljaju), potvrda privatne predškolske ustanove o upisu deteta u tu ustanovu i rešenje o verifikaciji privatne predškolske ustanove.

U planu je i da sve predškolske ustanove budu opremljene prečišćivačima vazduha, najavila je sekretarka, i podsetila da predškolci u vrtićima već besplatno uče engleski jezik i u državnim i u privatnim vrtićima i da će ta praksa biti nastavljena i iduće godine.
– Verujemo i da je to način na koji pomažemo porodicama, jer se za te dodatne aktivnosti izdvajaju značajna sredstva – objasnila je ona.

Krajem prošle godine Odlukom Privremenog organa, povećana je ekonomska cena koju Grad izdvaja za svako dete sa 28.000 na 33.000 dinara, a pre toga sa 22.000 na 28.000 dinara.
To znači da od 1. do 5. u mesecu privatnim predškolskim ustanovama na račun leže po 33.000 dinara subvencije za svako upisano dete, rekao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić u novembru prošle godine.
– Suštinski, u samo nekoliko meseci odlučili smo da sa jedanaest hiljada dinara više subvencionišemo boravak svakog deteta u vrtiću – rekao je Šapić i dodao da najveći broj roditelja dece koja idu u privatne vrtiće i kojih je oko 23 hiljade, ne moraju ništa da doplaćuju jer je to otprilike cena u tim ustanovama.
Prema toj poslednjoj odluci, objasnio je Šapić, za svako dete se uplaćuje po 33 hiljada dinara ako je ono upisano u vrtić i na osnovu činjenice da se nalazi na spisku tog vrtića, a bez obzira na broj dana koje je tokom meseca provelo u vrtiću.
Jedina obaveza privatnih predškolskih ustanova je da do 25. u mesecu na adresu Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu dostave informaciju da je dete i dalje upisano i da je tog meseca išlo u vrtić, nebitno koliko dana.

Izvor : gradonacelnik.beograd.rs

Foto : SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *