JEDAN NAROD, JEDAN SABOR – SRBIJA I SRPSKA

Prvi svesrpski sabor Srbije i Republike Srpske pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ održava se danas u Beogradu.

Na Svesrpskom saboru učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Podsetimo, predsednik Vučić je juče rekao da će na Svesrpskom saboru biti doneto mnogo važnih odluka, među kojima i odluka dveju vlada o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

– Biće dobrih stvari, sa priče ćemo preći na dela – rekao je Vučić.

Najavio je da će Srbija uplatiti 10 miliona evra za put Bijeljina – Sremska Rača, za koji je već preuzela obavezu da će ga izgraditi.

08.30 – Potpisan Memorandum o saradnji MDULS i Ministarstva Republike Srpske

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su, u okviru današnjeg Svesrpskog sabora, Memorandum o saradnji između dva ministarstva.

Cilj potpisanog Memoranduma je razmena dobre prakse i normativnih rešenja između potpisnica, razmena iskustava i pružanje ekspertske podrške u planiranju, pripremi i sprovođenju projekata, kao i razmena publikacija i druge stručne literature, uključujući i druge oblike saradnje.

07.50 – Kula Beograd u bojama zastava Srbije i RS

Kula Beograd sinoć je bila u bojama zastava Srbije i Srpske sa porukom: „Jedan narod, jedan sabor“.

Porukom „Živela Srbija, živela Srpska“ najavljen je današnji Prvi svesrpski sabor.

07.40 – Izemene na linijama gradskog prevoza

Tokom privremenog zauzeća kolovoza za potrebe održavanja manifestacije „Svesrpski sabor 2024“, danas će od 15 do 19 časova za saobraćaj biti zatvorene ulice Studentski trg, Vasina, deo Francuske (uz slobodan pristup terminusu „Trg republike“), Kolarčeva, Terazije, deo Trga Nikole Pašića i Kralja Milana, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Program

09.30 – Moleban za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u Hramu Svetog Save

10.30 – U Palati Srbija se posle molebana održava sastanak Vučevića i predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.

11.00 – Sastanak predsednika Republike Srbije i Republike Srpske, srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, predsednika vlada Republike Srbije i Republike Srpske i patrijarha srpskog u Palati Srbija

12.00 – Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika

13.00 – Razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Republike Srbije i Republike Srpske

13.10 – Izjave za medije predsednika Republike Srbije i Republike Srpske

14.00 – Obilazak veterana iz Republike Srbije i Republike Srpske – predsednici Republike Srbije i Republike Srpske sa resornim ministrima u Domu Garde na Topčideru.

17.00 – Centralno obeležavanje manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ na Trgu Republike

17.45 – Obilazak Narodnog muzeja – predsednici Republike Srbije i Republike Srpske sa resornim ministrima

Oko 21.00 Vatromet iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save (Novi Beograd).

Osim u glavnom gradu, programi su planirani širom Srbije.

Očekuje se da oko 10.000 ljudi prisustvuje skupu koji će biti održan na Trgu republike. Kako je najavljeno, učešće će uzeti 48 kulturno-umetničkih društava, među njima 2.500 igrača koji će izvesti splet srpskih igara.

Pored toga pet „migova“ će nadletati Trg republike. Planiran je i prenos fudbalske utakmice Srbija-Švedska na video-bimu. Da bi ugođaj bio potpuniji planiran je karneval brodova na Savi.

Podsetimo, premijer Miloš Vučević i predsednica parlamenta Ana Brnabić dočekali su juče predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i predsednika skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića na graničnom prelazu Sremska Rača.

Izvor : Kurir.rs

Autor: Ivana Radojčić

Foto : Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *