KAKO ĆE TEĆI KAMPANJA DO 2. JUNA

Stanovnici Beograda i više od 80 drugih gradova i opština tačno za 12 dana izlaze na birališta i biraju nove lokalne vlasti. Kampanja je tek u prethodnih nekoliko dana vidljiva, ali se očekuje da će prava predizborna temperatura biti dostignuta u finišu. Izborna ponuda je zaključena i sada je jasno da će birači 2. juna u glavnom gradu moći da glasaju za jednu od 14 izbornih lista, koliko ih je proglašeno u zakonskom roku.

Cena konfuzije

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ocenjuje za Kurir da će koliko od danas izbori biti glavna tema u gradu, jer će kampanje biti sve ozbiljnije i vidljivije.

– Ove nedelje ćemo ući u fazu intenzivne kampanje, a to se već može videti najpre na strani vladajuće koalicije, jer su vidljivi predizborni spotovi i organizovani veliki predizborni skupovi. Slični trend treba i nastaviti i mislim da će glavni skupovi sačekati povratak Aleksandra Vučića iz Amerike. Stidljivo, ali je predizborna atmosfera prisutna i na strani opozicije. Nije to još u petoj brzini, ali se može očekivati u narednim danima. Pauza će se verovatno napraviti u četvrtak i petak kada dođe na red glasanje u UN povodom rezolucije o Srebrenici. Ta tema će sigurno da marginalizuje izbore, jer će biti glavna tema u domaćoj javnosti – kaže naš sagovornik.

Bojan Klačar
FOTO: KURIR

Klačar smatra da je velika konfuzija prošle nedelje oko proglašenja nekih opozicionih lista sigurno nanela štetu ovom političkom korpusu.

– Koštalo je to opoziciju, jer se mogao steći utisak da ona nije dovoljno kompetentna da se uhvati u koštac sa detaljima u izbornim procedurama, što samo po sebi ne bi moralo da bude strašno, ali percepcija je uvek takva da nameće dovodi u pitanje koliko su kompetentni za bavljenje državnim poslovima ili upravljanje nekim lokalnim zajednicama. Ne stavlja se nužno znak jednakosti između ove dve stvari, ali se stvorila takva percepcija. Za opoziciju bi vrhunski interes bio ne samo da se iz percepcije ljudi izbriše sećanje na predaju lista i kandidovanje, nego da se u preostalom vremenu u kampanji uopšte ne bavi pitanjem izbornih uslova, a još manje da se bave pitanjem bojkota i izlaska na izbore – objašnjava Klačar.

Šarena ponuda

Podsetimo, na ovim izborima lista okupljena oko SNS nastupa u široj koaliciji nego na decembarskim izborima, te su na listi SPS, Zavetnici, SRS, SDPS, JS, PUPS, PS. S druge strane, opozicija je pretrpela podele na više mesta. Pre svega, krah je pretrpela koalicija „Srbija protiv nasilja“, te će u krnjem sastavu, kao lista „Biram borbu“ učestvovati na ovim izborima. SSP i koalicija NADA ne izlaze na beogradske izbore, ali će ipak učestvovati na lokalnim izborima u drugim opštinama i gradovima. Podele su zadesile i pokret MI Branimira Nestorovića, dok je sasvim nov učesnik na ovim izborima Savo Manojlović i pokret „Kreni – promeni“, koji će samostalno izaći u Beogradu i u nekoliko lokalnih samouprava.

Izvor : Kurir.rs

Autor: Ivana Kljajić

Foto: Petar Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *